Klirens kreatinina

Zdravlje I Medicina Video: Cartoon Network Games: Clarence - Clarence Saves The Day [Full Walkthrough] (Srpanj 2019).

Anonim

Što je kreatinin? klirens kreatinina - pokazatelj za procjenu funkcije bubrega.

Što je kreatinina

Kreatinin - metabolički produkti nastali tijekom razgradnju proteina u mišićno tkivo. Ako je formirana, ona se filtrira putem bubrega i izlučuje u urinu. Razina kreatinina u krvi koristi za procjenu funkcije bubrega.

Sposobnost da se nosi s kreatinina bubrežni klirens kreatinina zaslonima - pokazatelj se koristi za procjenu glomerularne filtracije (GFR), odnosno stopi od bubrežnog krvotoka.

Brzina glomerularne filtracije kreatinina vrijeme

Sva krv teče kroz bubrege stotine puta na dan. U bubrezima prolazi kroz uske filtera (nefrona). Fluida i metabolički proizvodi koji se ne resorbira u bubrezima, izlučuje u urinu.

Stopa protoka krvi kroz bubrege - što je glomerularne filtracije. Glomerula - maleni pakete krvnih žila unutar nefrona. Glomerularne filtracije ne može mjeriti izravno koristiti kao razini mjerenja i klirensa kreatinina.

Kreatinina i kreatinin klirens

Bubrezi Filter kreatinina iz krvi u mokraći, gotovo reabsorbiruyas eho.Kolichestvo krvi koje mogu biti izbrisani kreatinina u minuti zove se klirens kreatinina.

Za zdrave mlade ljude to je oko 125 ml po minuti (80-150 ml/min). To znači da svake minute bubrega jasno kreatinina 125 ml krvi. Glomerularne filtracije može varirati ovisno o dobi, spolu i težini.

Procijenjena klirens kreatinina i bubrežnu funkciju

Klinici testovi za kreatinin i klirens kreatinina se koriste za provjeru funkcije bubrega, jer pokazuju sposobnost bubrega da filtrira krv. Redukcijom bubrega i smanjuje klirens kreatinina.

U medicinskoj praksi, postoje dvije glavne metode koje se koriste kreatinin testova za procjenu funkcije bubrega.

klirens kreatinina može se točno odrediti mjerenjem količine kreatinina prisutan u uzorak urina, koji se sastao tijekom 24 sata. Korištenje ove metode je pacijent prisiljen na mokrenje tijekom dana jedino u kontejner, a zatim donijeti ga na analizu.

Glomerularne filtracije može se procijeniti pomoću jednog mjerenja kreatinina u krvi, koji je tada stupio na formuli. Postoji mnogo različitih formula koje uzimaju u obzir dob, spol i težinu, a ponekad i nacionalnosti. Što je veća razina kreatinina u krvi, to je niža glomerularne filtracije i klirens kreatinina.

Zbog praktičnosti druge metode koriste češće.

Što kaže klirens kreatinina

Niska GFR ili klirens kreatinina, što upućuje na prisutnost bubrega. Smanjena funkcija bubrega mogu biti akutne (nagle i često reverzibilno) ili kronične (dugotrajno i nepovratna).

Funkcija bubrega i normalno klirens kreatinina smanji s godinama. Srećom, bubrega ogromne rezerve. Većina ljudi s smanjenja funkcije bubrega za više od polovice (50% gubitka nefrona) nije primijetio nikakve simptome ili ozbiljne probleme.

Kroničnog zatajenja bubrega

Liječnici se odredio stupanj kronične insuficijencije bubrega u smislu GFR.

  • 1. stupanj: GFR 90 ili više (normalno bubrega);
  • 2. stupanj: GFR 60-90 (neznatno smanjenje bubrežne funkcije);
  • 3. stupanj: GFR 30-59 (umjereno smanjenje bubrežne funkcije);
  • 4. stupanj: GFR 15-29 (jaka redukcija bubrega);
  • 5. faza: GFR manji od 15 (otkazivanje bubrega dijaliza obično je potrebno).

Osobe iznad 60 godina može biti normalne razine kreatinina u serumu, ali niska GFR i kreatinin klirens. Za procjenu bubrežne funkcije tijekom korištenja dodatnih pokazatelja.

Na niskim klirensom kreatinina ili GFR procjene bubrežne funkcije treba uzeti u obzir pokazatelj kreatinina u krvi se smanjuje, kao bezbilkovoyi dijeta. Koristi kao dodatni indikatora bubrega, proteina u urinu, urea itd

Glavni uzroci kroničnog zatajenja bubrega su:

  1. visoki krvni tlak,
  2. dijabetes
  3. i glomerulonefritis.
Klirens kreatinina
Kategorija Medicinskih Problema: Bolesti