P: Jennifer Aniston otkrila je da ima disleksiju. Što je to i kako se dijagnosticira?

Zdravlje I Medicina Video: Jennifer Aniston hottest scene! (Srpanj 2019).

Anonim

O: Disleksija je najčešći oblik poteškoća u učenju, ali većina ljudi koji ga imaju nije formalno dijagnosticirana i ne dobivaju potrebnu podršku. U slučaju glumice Jennifer Aniston, kaže kako joj je dijagnoza bila u ranim 20-ima.

"Znanost je postigla velik napredak u razumijevanju disleksije, ali nije prevedena u praksu koliko bi trebala biti", kaže dr. Sally Shaywitz, dopredsjednik Yale Centra za disleksiju i kreativnost i profesor u razvoju učenja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.

Jedna uobičajena zabluda je da disleksičari gledaju slova i riječi unatrag. Disleksija je temeljen na jeziku, a ne vizualni. Roditelj čije dijete ima poteškoća s čitanjem može pretpostaviti da nisu disleksički jer ne čitaju unatrag.

Pa kakvi znakovi trebate tražiti? "Najraniji simptom je kašnjenje u govoru, jer dijete ima problema s povlačenjem izgovorene riječi, ne prepoznaju rime", kaže dr. Shaywitz. "Kako djeca dobivaju malo stariju …

imaju poteškoća pri prepoznavanju slova, a zatim povezuju slova s ​​pojedinačnim zvukovima. Kako steknu još starije, imaju problema s preuzimanjem riječi koju žele reći. "

RELATED:

Dijete s disleksijom također može imati poremećaj nedostatka pažnje hiperaktivnosti (ADHD), a razlikovanje između uvjeta može biti lukav. Je li problem s čitanjem djeteta zbog disleksije ili zbog toga što su lako ometnuti i da se teško koncentriraju u vezi s ADHD-om?

"Kada ne možete automatski pročitati, iskoristite svu vašu pažnju i trud koji pokušavaju. Ta djeca u razredu mogu izgledati kao da ne obraćaju pažnju i gledaju, pa se može zbuniti sa poremećajem pažnje", kaže Shaywitz. "Slično tome, djeca s poremećajem čitanja često imaju poremećaj pažnje i to je propušteno."

Općenito, simptomi disleksije ograničeni su na čitanje i pisanje, dok će predstavljati probleme u ponašanju. Učitelj ili savjetnik za savjetovanje može pomoći u procjeni djetetovog ponašanja (ako mogu pažljivo pratiti, slijediti upute, ostati mirni) i akademski učinak.

Budući da ne postoji određeni test za disleksiju ili ADHD, dijagnoza se obično temelji na kombinaciji medicinskih, psiholoških i neuroloških testova.

Ako sumnjate da vaše dijete ima disleksiju, kontaktirajte školu i obratite se svom liječniku. "Nema razloga čekati", ističe Shaywitz. "Što prije, bolje."

Imate li pitanja vezana za zdravlje Dr. Gupta? Možete ga poslati ovdje. Više zdravstvenih vijesti i savjeta potražite u.

P: Jennifer Aniston otkrila je da ima disleksiju. Što je to i kako se dijagnosticira?
Kategorija Medicinskih Problema: Pitanja