Sok od grejpa može potaknuti liječenje raka

Zdravlje I Medicina Video: Sugar: The Bitter Truth (Travanj 2019).

Anonim

Kombinacija može smanjiti doze lijeka za pacijente, sugerira studija.

UTORAK, 7. kolovoza 2012 (DoctorsAsk News) - U malom istraživanju bolesnika s neizlječivim, pijenje 8 grama sok od grejpa dnevno potaknulo je učinak lijeka koji su dobili tijekom studije.

Iako su neki sudionici imali odgovor, tumori nisu nestali nakon korištenja lijeka, koji se uglavnom koristi za liječenje stanja koja nisu povezana s rakom. Glavni nalaz istraživanja bio je da sok od grejpa može dopustiti tretman manjim dozama lijeka, čime se smanjuju nuspojave i možda troškovi.

Sirolimus (Rapamune) je imunosupresiv i nije odobren kao lijek protiv raka. Njegova primarna upotreba je spriječiti odbacivanje nakon transplantacija bubrega. Također se koristi kao tretman za psorijazu, navode istraživači.

Neke rane studije ukazuju da sirolimus može imati učinke protiv tumora. Derivati ​​lijeka koriste se u raka bubrega i raka dojke.

Lijek se, međutim, naziva siromašnom biološkom raspoloživosti, što znači da ga tijelo ne može učinkovito koristiti. Samo oko 14 posto je apsorbirano, rekao je glavni istraživač dr. Ezra Cohen, docent medicine na Medicinskom centru Sveučilišta u Chicagu.

"Mislili smo da možemo li ga manipulirati, mogli bismo povećati dostupnost, olakšati ga i učiniti učinkovitijom", rekao je Cohen.

S ili drugim lijekom, istraživači su mogli povećati učinkovitost i smanjiti dozu, kazao je.

"To ima širu primjenu izvan sirolimusa", rekao je Cohen. "Ovo je dokaz načela da se sok od grejpa može koristiti na ovaj način."

Cohen je kazao kako će ta ista taktika raditi s drugim lijekovima protiv raka i može dramatično smanjiti troškove.

"Lijekovi protiv raka koji se uvode koštat će svuda od 3.000 do 10.000 dolara mjesečno", rekao je. "Evo mehanizma koji bi nam omogućio značajno smanjenje troškova."

Na primjer, sirolimus košta oko 1000 dolara mjesečno. Ako bi se moglo kombinirati s pićem sok od grejpa, cijena bi pala na oko 300 dolara mjesečno, rekao je Cohen. Lijek koji košta 5.000 dolara mjesečno može pasti na 1.000 dolara, dodao je.

Korištenje nižih doza lijekova također može smanjiti nuspojave, rekao je.

Međutim, ljudi ne bi trebali eksperimentirati s sokom grejpa kako bi povećali jačinu svojih lijekova, upozorio je Cohen. Učinak će varirati ovisno o svakom lijeku i vrsti upotrijebljenog soka. To treba mnogo više istražiti, rekao je.

Izvješće je objavljeno 7. kolovoza u časopisu Clinical Cancer Research .

U suđenju, kojeg financira Američki nacionalni institut za zdravstvo, Cohenov tim je upisao gotovo 150 pacijenata s neizlječivim rakom za koji nije bilo učinkovito liječenje.

Neki su pacijenti dobili samo sirolimus, drugi su dobili sirolimus plus sok od grejpa i drugi su dobili lijek uz ketokonazol (Nizoral), koji se koristi za liječenje gljivičnih infekcija.

Najučinkovitija doza sirolimusa bila je oko 90 miligrama tjedno, ali u dozama iznad 45 mg bilo je ozbiljnih nuspojava, kao što su mučnina i proljev. Pacijenti koji su sami uzimali lijek su prebačeni na 45 mg, pokazali su istraživači.

Kada je sirolimus davan sa ketokonazolom, bolesnici su trebali samo 16 mg sirolimusa tjedno kako bi postigli odgovor na lijek, pokazali su istraživači. Bolesnici koji su uzimali sok od grejpa trebali su 25 mg do 35 mg sirolimusa, naveli su istraživači.

Sok od grejpa povećavao je razine sirolimusa za 350 posto, a ketokonazol je povećao razinu lijeka od 500 posto, dodali su.

Nijedan pacijent nije imao potpun odgovor - to jest, lijek se nije riješio tumora. Međutim, oko 30 posto pacijenata vidjelo je da se njihovo stanje stabilizira neko vrijeme. U jednom pacijentu koji je uz siroimus uzimao sok od grejpa, tumor se smanjio - odgovor koji je trajao više od tri godine, rekli su istraživači.

Prednost sok od grejpa nad ketokonazolom je da to nije toksično i ne nosi rizik od predoziranja, rekli su istraživači. Sok od grejpa ima svoj učinak jer on inhibira enzime u crijevima koji razgrađuju sirolimus, čineći više od dostupnog lijeka tijelu, prema studiji.

Dr. Kirk Garratt, direktor intervencijskih kardiovaskularnih istraživanja u bolnici Lenox Hill u New Yorku, izjavio je da "onkolozi shvaćaju da sok od grejpa može iskoristiti prednost".

Isti učinak je vidljiv kod zovu statini i pacijenti se upozoravaju da ne pije sok od grejpa kada uzimaju statin, rekao je Garratt.

Cohen napominje da nisu svi sok od grejpa isti, a neke vrste nemaju dovoljno aktivnog sastojka da imaju učinak na lijekove.

Prije nego što se ova strategija može upotrijebiti za široku paletu bolesnika, mora postojati način da se doze lijeka uravnoteže s sokom od grejpa kako bi se osigurao optimalan učinak, istaknuo je.

Drugi stručnjak komentirao je studiju.

"Ovo je faza 1", rekao je dr. Otis Brawley, glavni liječnik u American Cancer Society. "Morat će napraviti studiju faze 2 i pokazati da je ovaj način doziranja jednak ili bolji od naših trenutno odobrenih načina doziranja".

Brawley je rekao da je ovo otkriće vrlo preliminarno, no vrijedno je slijediti kao način za uštedu novca i možda smanjenje nuspojava. Međutim, treba puno raditi, prije nego što se taj pristup može smatrati potencijalnim dodatkom terapiji, rekao je.

Sok od grejpa može potaknuti liječenje raka
Kategorija Medicinskih Problema: Bolesti