Kako sam naučio izbaciti moj psorijatični artritis

Zdravlje I Medicina Video: Prvi koraci u voznji automobila - True Or False Experiments (Lipanj 2019).

Anonim

Jared Pasparage je trčao tisućama milja i nije pokazao znak da se olakša, usprkos autoimunoj bolesti.

Jared Pasparage je sudjelovao u mnogim maratonima i utrkama, uključujući Bolder Boulder 10K trčanje u Coloradu.

BolderBoulder

Jared Pasparage neće dopustiti psorijazni artritis da ga usporava. Počeo je trčati u 2012 i zaradio 7.389 milja u tih pet godina. "Trčanje za mene je barometar postignuća", kaže Pasparage. "To je nešto što postižete, što donosi puno smisla vašem životu."

Pasparage se pokupila kao alternativa plaćanju skupog teretana. Dosad je sudjelovao u 10 punih maratona u šest država, uključujući 2017 New York City Marathon, kao i jedan u Južnoj Koreji i više od desetak polumarata.

"Ako mogu trčati tri milje, mogu se trčati šest milja", kaže Pasparage, koji je vodio prvih 10 kola u proljeće 2013. "Ako mogu trčati 10 km, onda mogu trčati pola maratona. - Marathon, onda mogu voditi maraton.

Kako je otporan na dijagnozu psorijatične artritisa

Pasparageova odlučnost nikad nije zalutao, iako mu je 2008. godine dijagnosticiran. Dok je radio u skladištu i upravljao teškim strojevima, počeo je ukočiti u rukama i nogama.

"Mislila sam da je to uzrokovano ponavljajućim poremećajem gibanja jer sam iskrcava kamione s viličarom", prisjeća se. "Došlo je do točke u kojoj je počelo teško otići".

Uključivanje i isključivanje lijekova: od opomene do "prilično lošeg"

Nakon što je vidio stručnjaka, Pasparage je propisao injekcijski lijek. "Psiorički artritis stavlja u remisiju", kaže on. Ali kad je Pasparage napustio posao da bi se vratio u školu, otišao je dvije godine bez zdravstvenog osiguranja i zaustavio liječenje zbog svog stanja.

Kao rezultat toga, razvio je "manju fizičku deformaciju" u desnoj ruci i bolnu ukočenost. "Ako pogledate moje prste, izgledaju slomljeno", kaže on. "Trebalo je 20 minuta da se ujutro izađe iz kreveta, a nisam mogla ni okretati kvaku, bilo je prilično loše."

Ali Pasparage, koji sada radi u zrakoplovnoj industriji, nema žaljenja. "Da nisam napustio posao i dobio magisterij, ne bih bio toliko daleko u svojoj karijeri", objašnjava on. "Ne bih radila ono što radim danas, i ne bih upoznao moju ženu."

Pasparage, 35 godina, vidi reumatologa dvaput godišnje; i on je natrag na Enbrel, koji kaže da je bio "čudesna droga" za njega. Još uvijek doživljava bol u svojim mišićima, ali nije siguran je li to povezano s tom bolesti. "Možda je dio mog psorijaznog artritisa", kaže on. "Ne znam."

Pro i kontra za trčanje s psorijaznim artritisom

Laura Gregg, reumatolog u Loyola Medicine u Chicagu, kaže da ljudi koji imaju dijagnozu s psorijaznim artritisom ne moraju nužno odustati od trčanja i potencijalnih zdravstvenih problema.

"Ako su već iskusni trkači kada razvijaju psorijazni artritis, nema razloga da se ne mogu nastaviti", kaže dr. Gregg. "Međutim, ako imaju akutno upaljene ili nježne zglobove, trebaju se zadržati sve dok se simptomi ne poboljšavaju prije ponovnog uključivanja u trčanje."

Ako imate psorijazni artritis i razmišljate o pokretanju po prvi put, Gregg preporučuje savjetovanje s fizičkim terapeutom kako bi razvio režim vježbanja koji vam odgovara.

Bilo da ste iskusni trkač ili početnik, Gregg naglašava važnost slušanja vašeg tijela i modifikacije vašeg vježbanja u skladu s tim. "Ako tijekom trčanja doživite bol u zglobu, prebacite se na vježbe s niskim utjecajem poput hodanja, vožnje bicikla ili plivanja", kaže ona.

Moto za trčanje - i sve ostalo u životu

Pasparage zna koliko je važno obratiti pozornost na to kako se vaše tijelo osjeća. "[Moj liječnik] vjeruje činjenici da slušam svoje tijelo i obratim pažnju na moje ozljede", kaže on. "Ne trčim s ozljedom i još više oštetim svoje tijelo."

Psorijazni artritis neće zaustaviti Pasparage od trčanja, iako vjeruje da je imao učinak na vrstu trkača koji je on. "Mislim da me čini da cijenim da mogu trčati", kaže on. "Ako dopustite da vas ova bolest spusti, to će vas spustiti. Umjesto toga, kažete sebi, neću dopustiti da me ovo pobijedi."

Kad je riječ o trčanju ili bilo čemu drugom životu, Pasparageov moto je: "Kad se osjećate kao da morate prestati, nastavite dalje."

Kako sam naučio izbaciti moj psorijatični artritis
Kategorija Medicinskih Problema: Bolesti