5 stvari koje treba znati o tetovažama ako imate psorijazu

Zdravlje I Medicina Video: DIY Makeup Hacks! Makeup Tutorial with 10 DIY Makeup Life Hacks for Beginners (Srpanj 2019).

Anonim

Medicinski stručnjak odgovara na uobičajena pitanja o dosjeima, don'ts i rizicima dobivanja tetovaža ako imate autoimune bolesti.

Ljudi s uvjetima kao što su psorijaza trebaju poduzeti dodatne mjere opreza pri razmatranju tetovaža.

Alejandro Moreno de Carlos / Stocksy

Ako imate psorijazu, to ne znači da ne možete dobiti tetovažu. Ali postoje stvari koje biste trebali znati prije nego što dobijete jedan kako biste smanjili rizik od simptoma psorijaze, kožnih lezija i drugih komplikacija.

je autoimuna bolest koja dovodi do nakupljanja dodatnih stanica na površini kože. Mogu se razviti debeli, ljuskavi zakrčci zvane plakete, uzrokujući svrbež, gori ili bol u koži. Osobe s psorijazom mogu misliti da će tetovaža sakriti njihovo stanje, ali tetovaže vjerojatno neće skrivati ​​zakrpe i mogu uzrokovati iritaciju kože ili pogoršanje simptoma.

"Mnogi bolesnici žele sakriti određene uvjete povezane s kožom, stoga je dobro pitati svog liječnika ako tetoviranje može pogoršati vaše stanje", kaže dr. Edward Prodanović, docent dermatologije na Virginia Medical School u Norfolku.

Ovdje Dr. Prodanović odgovara na neka uobičajena pitanja o dosjeima i ne donosi tetovaže, pogotovo ako ste jedan od 7, 5 milijuna Amerikanaca koji žive s psorijazom.

P: Je li sigurna tetovaža za nekoga s psorijazom?

O: Kada netko dobije tetovažu, umjetnik ubacuje trajnu tintu različitih boja u kožu s malim probama igle. Komplikacije su relativno rijetke, ali imaju neki poremećaj koji utječe na kožu kao što je psorijaza može povećati rizik od imunološkog odgovora na tintu. Može također produljiti vrijeme liječenja nakon postupka. Ako ste skloni alergijama na koži, razmislite o testiranju testova prije tetoviranja kako biste vidjeli kako koža može reagirati na tintu. Imajte na umu da testni testovi nisu jamstvo kako će vaša koža reagirati na tetovažu.

P: Koji su najveći rizici dobivanja tetovaže?

O: Tattoo tinta, kao što su aluminij, željezni oksid, mangan i živi sulfid. Ovi sastojci mogu izazvati alergijsku reakciju kao što je osip ili oticanje. Žute i neke crvene tetovirane tinte koje sadrže kadmij sulfid predstavljaju najveći rizik od fotoalergijske reakcije, što je uzrokovano izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

P: Ako imate psorijazu, može li tetoviranje izazvati simptome?

O: Rizik za osobe s psorijazom je ono što mi nazivamo. Pločice psorijaze formiraju se na mjestu iritacije kože ili, u ovom slučaju, tetovaža. Obično se pojavljuje u dva do četiri tjedna, ali se može pojaviti i nekoliko mjeseci kasnije. Nisu svi s psorijazom imali ovu reakciju. Ali ako ste ikada imali rez ili opekotine koji su doveli do razbacivanja psorijaze, tada ćete slično reagirati i tetovažom. Ako se razvije psorijaza plakete, pogledajte svog dermatologa.

P: Jesu li tetovaže kane sigurnije?

O: Kane tetovaže nisu trajne i boje se na koži četkom što rezultira smeđom mrljom. Kana je odobrena od Uprave za hranu i lijekove samo za upotrebu kao boja za kosu, a crna kana sadrži kemijski p-fenilendiamin, što može izazvati ozbiljnu reakciju na kožu. Iako je proces manje invazivno od tradicionalne tetovaže, još uvijek postoji rizik od pojave Koebnerove pojave.

P: Što bi osoba trebala razmotriti prilikom odabira tattoo salona ili umjetnika?

O: Idite na tattoo umjetnika koji je licenciran i tattoo salon koji je registriran. Svaka tinta koju koriste mora biti posebno odobrena za tetovaže i nije istekla. Važno je da tattoo studio koristi odgovarajuće procese saniranja. Osobe s psorijazom mogu biti osjetljivije na infekcije nakon ozljede kože. Tattoo artist možda neće biti upoznat s vašim stanjem, pa ih obavijestite o tome i upoznajte ih s rizicima.

5 stvari koje treba znati o tetovažama ako imate psorijazu
Kategorija Medicinskih Problema: Dijagnostika