Prehrana za pacijente s rakom jajnika

Zdravlje I Medicina Video: IZLEČEN OD RAKA - LAKO, BRZO I JEFTINO! (Srpanj 2019).

Anonim

Liječenje raka jajnika može izazvati vaš apetit i teško jesti, ali bitno je da dobijete hranjive tvari koje vam trebaju.

Kao žena koja je podvrgnuta liječenju raka jajnika, imate različite prehrambene potrebe prije nego što ste započeli svoj. Kemoterapija i drugi tretmani, kao i sam raka, mogu otežati prehranu. Ali vaše tijelo treba dovoljno energije da ga zadrži snažnim, tako da je pravi obrok važan. To vrijedi i za preživjele raka jajnika.

Rak jajnika: Zašto trebate uravnoteženu prehranu

Hrana i potrebe kalorija će varirati ovisno o tome gdje se nalazite u liječenju raka jajnika, kao i poslije.

"Bilo koji pacijent koji boluje od raka koji je podvrgnut liječenju kao što je operacija ili trebao bi vidjeti registrirani dijetetičar za individualizirani plan prehrane", kaže Sharlene Bidini, stručnjak za onkologiju prehrane u Oakwood Centru za rak Care u Dearbornu, Mich. "Pacijenti mogu zahtijevati dodatne kalorije i bjelančevina za iscjeljenje nakon potpune abdominalne. "

Rak jajnika: Stvaranje uravnotežene prehrane

Da biste dodali dodatne kalorije i proteine ​​u svoju prehranu, pokušajte sa sljedećom hranom:

  • Mliječni proizvodi, poput sira i mlijeka
  • jaja
  • Umaci, zavoji i ostali visoko kalorični začini
  • Maslac i ulje za kuhanje
  • Nuts, za snacking i dodavanje jela

"Neki kemoterapijski režimi imaju minimalne prehrambene nuspojave, dok drugi imaju visoku vjerojatnost mučnine i povraćanja ili drugih nuspojava koje utječu na želju pacijenta da jedu", kaže Bidini. Ako ne možete tolerirati često jesti, pojačajte obroke koje možete jesti s dodatnim kalorijama iz te hrane.

Liječenje raka jajnika: probavne smetnje

"Posebna prehrambena pitanja uključuju, opstrukciju crijeva ili proljev", kaže Bidini. "Preporuke prehrane za pacijente s rakom jajnika ovise o tome da li pacijent ima redovite pokrete crijeva."

Ako imate, zadržite se hidratiziranom s puno vode, sokova i juha. Izbjegavajte mlijeko i ostalu mliječnu hranu, kofein i gazirane gazirane napitke, te hranu bogatu vlaknima. Ako vam zatvora teže, fokusiranje na tekućine i hidrataciju je još važnije. Također biste trebali biti sigurni da jedete dovoljno vlakana pa jedite voće i povrće, cjelovite žitarice i grah.

Nakon liječenja raka jajnika: potrebe prehrane

Nakon što vam liječenje završi i vi ste preživjeli rak jajnika, vaša prehrana je i dalje vrlo važna. Usredotočite svoje prehrambene potrebe na uzimanje puno voća i povrća; čine ih dio svakog obroka. Trebali bi popuniti oko pola ploče u vrijeme obroka, a svakodnevno im je potrebno najmanje pet porcija.

Slaba mesa i drugi proteini također su dobri za prehranu preživjelih od raka. Jedite puno piletine, lososa i drugih riba bogatih omega-3. Čitave žitarice također su od vitalne važnosti; dodajte kruh od cjelovitog zrna ili smeđu rižu na svoj obrok kako biste bili sigurni da dobivate žitarice.

Čak i ako vam je potrebna dodatna kalorija u vašoj prehrani kako bi vam pomogla u liječenju raka jajnika, još uvijek možete održavati zdravu prehranu i težinu. Morate jesti što vam je dobro, i što će vam dati energiju i ublažiti simptome. Prava prehrana može vam pomoći da se osjećate dobro, energično i pozitivno, od kojih su svi vrlo važni dok se borite protiv raka jajnika.

Prehrana za pacijente s rakom jajnika
Kategorija Medicinskih Problema: Bolesti