Kada se zdravo jelo pretvori u opsesiju

Zdravlje I Medicina Video: Peter Joseph - Où en sommes-nous aujourd'hui ? - 25 juillet 2009 (Srpanj 2019).

Anonim

Kaila Prins imala je najbolje namjere kad se počela usredotočiti na čistu hranu. Uskoro je postala opsjednuta i napustila školu zbog orthorexia nervosa.

KLJUČNE TAKEAWAYS

  • je opsjednutost zdravom prehranom.
  • Iako se još ne smatra poremećajem prehrane, neki zdravstveni stručnjaci vjeruju da bi to trebalo biti.

Kaila Prins, 27, imala je povijest anoreksije nervoze, poremećaja prehrane, kada je počela poznavati čovjeka koji jede samo sedam hrane čiji je časopis časopis za tjelesnu građu. Za nju je to postalo sklizak padina. "Ušao sam u bodybuilding i postao jako puno o čistom jelu", prisjeća se. "Gotovo je religija."

Kada je i djeca sve više dijele dijagnosticiranje zdravstvenih stanja odraslih, poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa, možda se pitate što je tako loše u prehrani samo zdrave, čiste hrane? Zapravo, to je više o tome koliko daleko čovjek uzima, a Prins je previše daleko.

Orthorexia nervosa je fiksacija na zdravu prehranu, i iako to još nije službeni poremećaj prehrane, mnogi zdravstveni stručnjaci vjeruju da bi ga trebalo kategorizirati kao jedan.

Što je Orthorexia Nervosa?

Osobe s orthorexia nervosa suzdrže od umjetnih boja okusa ili konzervansa; pesticida ili genetskih modifikacija, masti, soli, šećera, životinja ili mliječnih proizvoda, glutena ili bilo kojeg drugog sastojka koji se smatra nezdravim. Oni će se suzdržati do točke opsesije, prehrambenih nedostataka, socijalne izolacije i ponekad depresije.

"To je čisto jelo do točke rigidnosti, a u crkvi čiste prehrane morate biti najprikladniji na njemu", kaže Prins, trenutačno zdravstveni trener u San Joseu u Kaliforniji. "Za neke od nas to je u redu line od 'Ne jedem gluten' u 'Ako jedem gluten, umrijet ću'. "

Jeste li ovisni o zdravoj hrani?

Nisu svi koji pokušavaju pojesti zdravu, čistu dijetu razviti ovaj poremećaj, ali sve se više događa zbog društvenih poruka o perfekcionizmu, kaže Prins. "Ako ste perfekcionist i imate priliku pojesti zdravu hranu, lako se može preokrenuti u negativno stanje jer se neprestano bombardira suprotna porukom da su svi pretili i da svi imamo nezdrave prehrambene navike", kaže ona. "Za ljude koji već dobro jedu, slušajući te poruke im daje razlog da se sami pobijede i osobno uzmete."

Jedna studija preispitivanja sugerira da gotovo 7 posto opće populacije može imati znakove i simptome orthorexia, ali vjerojatnost je mnogo veća među ljudima u određenim skupinama, uključujući zdravstvene profesije i nutricioniste. Ovi nalazi pojavili su se u lipanjskom izdanju Eating and Weight Disorders.

RELATED:

Orthorexia nervosa također trošak Prins joj diplomski stupanj. "Bio sam opsjednut hranom i gubitkom kilograma - toliko da sam na kraju napustio školu", kaže ona o trogodišnjoj borbi s orthorexia nervosa. Dobila je pomoć pri istraživanju poremećaja na mreži i tražila savjetovanje kad se prepoznala u nekom od onoga što je čitala.

Kao rezultat toga, konačno je jasna o ulozi koju zdrava hrana i prehrana trebaju igrati u svom životu. "Ja sam na mjestu gdje mogu shvatiti da hrana nije neprijatelj i da svaka hrana ne mora biti savršena", kaže ona.

"Nedostatak izleta na tržište poljoprivrednika ne bi trebao uništiti vikend. U životu je više od razmišljanja o hrani, a moguće je i besplatno."

Crvene zastave ortoreksije

Prin's priča je nešto tipična, objašnjava Diane A. Klein, MD, specijalista za poremećaj prehrane i izvanredni profesor psihijatrije u NYU Langone Medical Center u New Yorku. "Mnogi poremećaji u prehrani mogu početi kao benigni zdravi oblici prehrane koji mogu progresivno postati restriktivni, kruti i problematični", kaže ona. "Na kraju ćete izgubiti težinu i propustiti društvene prilike jer misli o hrani zauzimaju sve više mentalnog prostora."

Orthorexia nervosa trenutno nije klasificirana kao zasebni poremećaj, no izbjegavajući / restriktivni poremećaj unosa hrane (ARFID) je nova dijagnoza u dijagnostičkom i statističkom priručniku V, standardnom referentnom priručniku za psihijatriju. "Ovo je klimanje orthorexia jer sugerira da osoba može razviti poremećaj ili imati problematičnu prehranu koja nije anoreksija", kaže Klein.

I postoje zdravstveni rizici povezani s ortoreksijom. Kada izrezete skupine hrane i sastojaka, ograničava se dijeta samo na mali broj hrane. "To može dovesti do nedostatka prehrane", dodaje Klein.

"Pitajte se ako previše vremena provodite razmišljate o hrani i planiranju jela", predlaže Klein. Jesi li u mogućnosti izaći jesti? Ako je tako, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste vidjeli je li i da li je vrijeme da vidite stručnjaka za mentalno zdravlje. "Ključ je uhvatiti ovaj i bilo koji drugi poremećaj prehrane rano", kaže ona.

Kada se zdravo jelo pretvori u opsesiju
Kategorija Medicinskih Problema: Ishrana