Veza između stresa i rane menopauze

Zdravlje I Medicina Video: Gabor Maté - Šta promoviše pozitivno zdravlje? (Veljača 2019).

Anonim

Simptomi menopauze mogu sigurno uzrokovati stres, ali mogu same naglasiti da promoviraju ranu menopauzu?

Prosječna dob u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 51, ali jedna od 100 žena to će doživjeti prije 40. rođendana - a nedavna istraživanja iz Engleske upućuju na to da bi broj mogao biti u porastu.

, koja se definira kao da nema razdoblje od 12 uzastopnih mjeseci prije 40 godina, još je češća u zemljama u razvoju kao što je Indija, gdje žene koje žive u ruralnim područjima imaju klimakterijumom oko osam godina ranije nego u Sjedinjenim Državama. Istraživači nisu sasvim sigurni što uzrokuje ranu menopauzu, no studija iz londonskog Imperijalnog učilišta ukazuje da se pušenje i socioekonomsko stanje mogu barem djelomično kriviti.

Druga studija, koja se nalazi na Sveučilišnoj školi za javno zdravstvo Sveučilišta Boston, podržava ta otkrića. Istraživači su analizirali slučajeve 600 žena u dobi između 36 i 45 godina i utvrdili da žene koje žive pod ekonomskim teškoćama imaju 80% veću vjerojatnost da će doživjeti ranu menopauzu. Oni sugeriraju da je to zbog kombinacije čimbenika - jedan je stres.

Simptomi ranog klimakterijumom i simptome stresa

Fizički stres može uzrokovati da prestanete imati svoje razdoblje. Uobičajeni primjeri su žene koje su trkači na duge staze i žene s anoreksijom. Psihološki stres također može poremetiti normalne menstrualne cikluse. Zapravo, neki simptomi menopauze i stresa su vrlo slični:

  • Bol
  • Razdražljivost
  • Smanjeni interes za seks
  • Depresija
  • Problemi sa spavanjem
  • nezaboravnost
  • Promjene raspoloženja
  • Anksioznost

Simptomi rane menopauze slični su onima uobičajene klimakterijumom, ali mogu biti ozbiljniji. Simptomi menopauze mogu započeti prije nego li vam vrijeme zaista prestane. Ova faza u premenopauzi može trajati godinama.

Može li stres potaknuti ranu klimakterijumom?

Neki od poznatih uzroka rane menopauze uključuju operaciju, liječenje raka, autoimune bolesti i genetiku. Najčešći i dokazani faktor rizika za ranu menopauju je pušenje cigareta - većina pušača ima klimakterijumom jednu do dvije godine ranije nego nepušači. U većini slučajeva, međutim, uzrok rane menopauze je nepoznat.

Dok stres, zajedno s lošom prehranom, teškim alkoholičarima i pušenjem, može igrati ulogu u ranoj menopauzi, nema dovoljno dokaza da stres dovodi samo ranu menopauzu. Stres može, međutim, izazvati teže simptome menopauze.

Emocionalni utjecaj ranog klimakterijumom

Kada menopauza dolazi rano, ona može ispuniti emocionalni udarac. Kako reagirate na ranu menopauzu može ovisiti o vašem zdravlju, količini stresa koji se suočava i kakvu vrstu odnosa i emocionalne podrške imate. Za mnoge žene, rano menopauza može izazvati šok, tugu, strah i tjeskobu. Može postojati osjećaj gubitka i gubitka kontrole. Gubitak plodnosti može promijeniti vašu sliku o sebi i utjecati na vaše samopoštovanje. Rana menopauza može promijeniti način na koji se vi vidite kao seksualni partner.

Ako imate simptome koji bi mogli ukazivati ​​na ranu menopauzu, posjetite svog liječnika. Ako ste s dijagnozom rane menopauze i osjećate tjeskobu ili depresiju, razgovarajte s nekim. Mnoge žene s ranoj menopauzi smatraju korisnim da se pridruže grupi za podršku. Prilagođavanje novoj slici je izazov, ali pomoć je dostupna. Traženje obrazovanja i podrške može vam pomoći da se nosite s emocionalnim utjecajem rane menopauze.

Čak i ako nemate emocionalna pitanja, nepravilno razdoblje je dobar razlog da posjetite svog liječnika. Nepravilni menstrualni ciklusi i simptomi stresa mogu biti simptomi medicinskih stanja kao što su bolest štitnjače ili dijabetes. Vaš liječnik može napraviti test krvi za mjerenje razine hormona, što će vam reći koliko dobro funkcioniraju jajnici. Kada poduzmete korake kako bi vam vaše tijelo bilo najzdravijima, razina stresa može se i izgladiti.

Veza između stresa i rane menopauze
Kategorija Medicinskih Problema: Savjet