Hipertenzija kod djece: uzroci, dijagnoza i liječenje

Zdravlje I Medicina Video: KAKO LIJEČITI VISOK KRVNI PRITISAK? Prof. dr Mihajlović (Srpanj 2019).

Anonim

American Heart Assocition preporučuje djeci u dobi od 3 i više dobivaju krvni tlak godišnje.

Jozef Polc / Alamy

Dok većina razgovora oko hipertenzije fokusira na odrasle, djeca mogu imati i visoki krvni tlak.

Američka američka akademija za pedijatrijsku medicinu (AAP) ima oko 3, 5 posto ukupne djece u Sjedinjenim Američkim Državama, no vjerojatnost je da će prevalencija biti veća, kažu stručnjaci, jer mnogi slučajevi ne dolaze u obzir.

Dijagnoza visokog krvnog tlaka kod djece

Godine 2017. AAP je objavio ažurirane smjernice za pedijatre o tome kako dijagnosticirati pedijatrijsku hipertenziju. Za razliku od mjerenja krvnog tlaka kod odraslih, nema definicije normalnog krvnog tlaka za djecu temeljena na jednostavnom čitanju sistoličkog dijastoličkog krvnog tlaka.

Umjesto toga, ono što se smatra normalnim varira ovisno o dobi, spolu i visini djeteta.

Nove smjernice pružaju tablicu za normalan krvni tlak temeljen samo na djetetovu spolu i dobi.

Američka udruga za srce (AHA) preporučuje da sva djeca imaju godišnje mjerenje krvnog tlaka s početkom u dobi od 3 godine. Ako vaš liječnik utvrdi da je krvni tlak vašeg djeteta visok, trebat ćete ponijeti dijete još nekoliko čitanja. Vaš pedijatar također može tražiti da vaše dijete nosi prijenosni uređaj nazvan ambulantni monitor krvnog tlaka tijekom razdoblja od 24 sata. Krvni tlak koji je dosljedno visok će dovesti do dijagnoze dječje hipertenzije.

Vaš pedijatar će također preuzeti punu medicinsku povijest, uključujući informacije o prehrani vašeg djeteta, razini tjelesne aktivnosti, aktivnostima u kući i školi, te mogućim stresorima.

Dodatni testovi, kao što su testovi urina, krvni testovi i ultrazvuk bubrega, mogu biti neophodni za utvrđivanje uzroka visokog krvnog tlaka kod pedijatrijskog pacijenta.

Simptomi visokog krvnog tlaka kod djece

Visoki krvni tlak kod djece, kao i kod odraslih, obično ne uzrokuje nikakve simptome.

Stoga je važno da djeca redovno posjete liječnika, gdje će biti pregledani za visoki krvni tlak barem jednom godišnje, počevši od 3 godine života.

Povremeno, djeca s teškom hipertenzijom mogu doživjeti simptome kao što su glavobolje, gubitak vida, dvostruki vid, bol u prsima, bol u trbuhu i problemi s disanjem.

Uzroci visokog krvnog tlaka kod djece

Hipertenzija kod djece može proizaći iz brojnih čimbenika rizika, ili dijete može imati sekundarnu hipertenziju, koja proizlazi iz temeljnog zdravstvenog stanja, kao što su bubrežna bolest, oštećenja srca ili poremećaji spavanja.

Osnovna hipertenzija javlja se na vlastitu bez osnovnog zdravstvenog stanja. Ova vrsta visokog krvnog tlaka je češća kod starijih, uglavnom starijih od 6. godine. Čimbenici rizika koji dovode do bitne hipertenzije uključuju genetsku predispoziciju ili obiteljsku povijest povišenog krvnog tlaka, prekomjerna tjelesna težina ili pretilo, dijabetes tipa 2 i visoki kolesterol ili triglicerida.

Prema AAP-u, prema dobi od 7 godina, više od 50 posto dječje hipertenzije uzrokuje pretilost. Taj broj raste od 85 do 95 posto od adolescencije. Utvrđivanje pozitivnih zdravstvenih navika, uključujući zdravu prehranu nisku količinu natrija i visoku količinu voća i povrća te obilje tjelesne aktivnosti, bitno je u ranijim godinama života kako bi izbjegli povišeni krvni tlak i druge zdravstvene probleme.

Kada visok krvni tlak dovede do komplikacija kod djece

Djeca i adolescenti s visokim krvnim tlakom vjerojatno će se nastaviti boriti s njom u odrasloj dobi, osim ako počnu liječiti.

Kardiovaskularne komplikacije povezane s dječjom hipertenzijom uključuju zadebljanje (hipertrofiju) srca koje može napredovati do zatajenja srca. Ako visoki krvni tlak ostaje u odrasloj dobi, vaše dijete može imati povećani rizik od,, i bolesti bubrega.

Liječenje za djecu i adolescente

Prva linija liječenja visokog krvnog tlaka kod djece je promjena načina života.

Ako je pretilost uzrok, vaš pedijatar će vam pomoći da donesete plan da vaše dijete izgubi težinu. u djetetovoj prehrani bit će važan dio slagalice. To se može postići ograničavanjem upotrebe solne soli i oprezom prilikom kupovine pakirane hrane. Mnoge konzervirane i prerađene hrane sadrže suvišnu količinu soli, pa pažljivo pročitajte naljepnice prije kupnje. Aerobna tjelovježba je također od vitalnog značaja za snižavanje krvnog tlaka djeteta. AAP preporučuje 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno.

Ako promjene načina života nisu dovoljne, vaš pedijatar može preporučiti lijekove koji snižavaju krvni tlak. AAP preporučuje da pedijatri započnu djecu na lijekovima koji snižavaju krvni tlak samo ako promjene načina života ne uspiju ili ako dijete ima još jedno zdravstveno stanje, poput dijabetesa ili bolesti bubrega.

Pažljivo slijedite upute vašeg liječnika i vaše dijete će se nadzirati da se kontrolira krvni tlak.

Hipertenzija kod djece: uzroci, dijagnoza i liječenje
Kategorija Medicinskih Problema: Savjet