Prehrana savjeti za pacijente s rakom kostiju

Zdravlje I Medicina Video: Rak debelog creva - I deo (Travanj 2019).

Anonim

Visoka kalorijska, visoko proteinska dijeta je neophodna za održavanje vašeg tijela za procesu liječenja.

Dobra prehrana je važna za zdravlje, a to je još više kada se borite protiv. Rak karcinoma i terapije koje se koriste za njegovo liječenje mogu utjecati na vaš apetit i mijenjati sposobnost vašeg tijela da podnese određenu hranu ili ispravno obradi hranjive tvari. Prije i tijekom, morate jesti visoko proteinsku, kalorijsku dijetu tako da vaše tijelo ima dovoljno energije da se kroz liječenje.

Hrana koju jedete prije i tijekom liječenja raka kostiju može biti vrlo različita od onoga što ste navikli na jelo. Vaš je cilj zadržati težinu stabilnom i poticat će se da se opskrbite visoko kaloričnom hranom ako se osjećate slabima ili slabim. Samo imajte na umu da morate jesti, čak i ako se ne osjećate dobro. Čak biste čak željeli imati nutricionista na svom za kako biste bili sigurni da dobro jedete.

Rak debelog crijeva: gubitak apetita

Kod karcinoma kostiju, tretmani mogu uzrokovati bol i mučninu koji utječu na vaš ukupni apetit, kaže Roberta Anding, registrirani dijetetičar s Texas Children's Hospital i Child's Memorial Herrmann Hospital, kako u Houstonu.

"Baš kada trebate jesti najviše, osjećate da možete podnijeti najmanje", kaže Anding. "Morate priznati da vaš apetit više nije barometar o tome treba li jesti ili ne."

Rak debelog crijeva: Dijeta prije liječenja

Održavanje zdrave prehrane jedan je od najboljih načina za pripremu za liječenje raka kostiju. Zdrava prehrana omogućit će vam liječenje rezerve kako bi vam pomoglo održati snagu, obnoviti i zaštititi tkivo tijela i potaknuti vaš imunološki sustav protiv infekcije.

Dobro jesti prehrambenu hranu također vam može pomoći da se bolje nosite s nuspojavama tretmana i izdržati veće doze određenih lijekova. Zapravo, dobro hranjeni mogu povećati učinkovitost nekih tretmana raka.

Vaša prehrana treba sadržavati:

 • Hrana bogata proteinima kao što su mliječni proizvodi, jaja, meso, perad, riba, grah, mahunarke i matice.
 • Visoko kaloričnu hranu poput maslaca i margarina, mliječnih proizvoda, umaka i maski, salata i slatkiša.

Budite kreativni u jačanju proteina i kalorija u hrani koju jedete. Dodajte jaja u kolače, pire krumpir ili makarone i sir. Koristite cijelo mlijeko tijekom kuhanja. Dodajte mlijeko u prahu pića, krumpira, juha, povrća i jogurta. Cilj je ovdje povećati količinu goriva koja je dostupna vašem tijelu.

Rak kostiju: Dijeta tijekom liječenja

Liječenje raka kostiju može utjecati na način na koji se uzimate u prehrani. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u održavanju ispravne prehrane tijekom liječenja:

 • Kirurgija. Vaše tijelo treba dodatne kalorije i proteine ​​kako bi se izliječilo i oporavilo. Jedite koliko možete, kada vam je dobar apetit, ali nemojte se uzrujati ako nuspojave od operacije otežavaju jesti. Jedite male, česte obroke i zalogaje i pijte puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Izbjegavajte prženu ili masnu hranu, jer je teško probaviti.
 • Terapija radijacijom. Kada prolazite kroz, trebali biste pokušati nešto pojesti najmanje sat vremena prije svakog tretmana. Jedite male, česte obroke umjesto tri velika obroka, naročito ako smatrate da hrana ne okusa, uzrokuje proljev ili boli da silazi. Ako vam apetit nastoji biti bolji u određeno doba dana, rasporedite svoj najveći obrok za tada.
 • Kemoterapija. Mučnina od lijekova može otežati jelo. Kad god vam je dobar apetit i osjećate se dobro, iskoristite prednost i jedite dosta. Kada se ne osjećate dobro, pokušajte jesti u trgovini, česti obroci ili zalogaje. Izbjegavajte prženu ili masnu hranu. Protein može pružiti poticaj energiji protiv umora koji često dolazi s kemoterapijom.

Anding preporučuje postavljanje mjerača vremena u redovitim intervalima kako bi vas podsjetio da jedete. Kad zvono nestane, pojedi nešto.

Rak kostiju: Dijeta nakon liječenja

Jednom kada se liječenje raka kosti završi, morat ćete se vratiti na tradicionalni način prehrane. Vaš dijetetičar može vam pomoći u stvaranju pametnog i zdravog plana prehrane koji uključuje:

 • Najmanje pet do sedam porcija dnevno voća i povrća, budite sigurni da jedete šareni niz različitih povrća
 • Mnogo hrane bogate vlaknima kao što su kruh od cjelovitog zrna i žitarice
 • Manje masnoće u vašim obrocima; odaberite pečenu ili piršanu hranu preko pržene hrane
 • Mlijeko i mliječni proizvodi niske masnoće
 • Samo povremeno alkoholno piće

Rak debelog crijeva: Kada je potrebna cijev za hranjenje

Ako tijekom liječenja ne možete jesti, iz bilo kojeg razloga, liječnici mogu odlučiti umetnuti cijev za hranjenje. Cijev se stavlja u trbuh, a vidljivi dio se nalazi odmah iznad trbušnog gumba. Tekuća formulacija i voda izlijevaju se u cijev četiri do pet puta dnevno kako bi vas hranili i hidrirali.

Rak debelog crijeva: dijetetski dodatak

Također možete odgovoriti na neke svoje prehrambene nedostatke uzimanjem dodataka. Neke preporučene dodatke uključuju:

 • Multivitamin koji sadrži vitamine A, C, E, vitamin B-kompleks i minerale u tragovima, kao što su magnezij, kalcij, cink i selen
 • Omega-3 masne kiseline, poput ribljeg ulja, pomažu smanjiti upalu i pomoći imunitetu
 • Kalcij citrat i vitamin D za podršku kostiju
 • Probiotski dodatak za održavanje gastrointestinalnog i imunološkog zdravlja

Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što počnete uzimati lijekove i raspravite o svim pitanjima o tome što biste trebali jesti i kada s vašim liječnikom ili nutricionista.

Prehrana savjeti za pacijente s rakom kostiju
Kategorija Medicinskih Problema: Bolesti