Bipolarni poremećaj i spolne razlike

Zdravlje I Medicina Video: Granicni poremecaj licnosti (Ožujak 2019).

Anonim

Bipolarni poremećaj utječe na muškarce i žene u jednakom broju, ali na različite načine.

razvija kod muškaraca i žena u jednakom broju, ali postoje razlike u spolovima u načinu na koji se bolest manifestirala. Žene s poremećajem imaju tendenciju da imaju više depresivnih i manje maničnih epizoda od muškaraca. "Tipična bipolarna žena počinje s depresivnom epizoda, dok će muškarac obično dobiti maničnu epizoda", kaže Michael First, profesor kliničke psihijatrije na Sveučilištu Columbia i urednik posljednjeg izdanja dijagnostičkog i statističkog priručnika Mental Disorders, dijagnostičke smjernice American Psychiatric Association. Žene imaju veću vjerojatnost da imaju, što je blaži oblik poremećaja. Međutim, žene su sklonije od muškaraca u brzom biciklizmu bipolarni, što je karakteristično za četiri ili više epizoda depresije i manije u jednoj godini. Čini se da je bipolarni ciklus koji se brzo bori za bicikle otporniji na liječenje od drugih oblika bolesti.

Bipolarni poremećaj i spolne razlike: žene

Neka istraživanja pokazuju da abnormalne razine štitnjače mogu pridonijeti načinu na koji se bipolarni poremećaj manifestira kod žena. "Čini se da postoji povišena razina poremećaja štitnjače povezana s brzim biciklističkim bipolarnim poremećajem", kaže Carrie Bearden, Ph.D., klinički neuropsiholog i izvanredni profesor bihevioralnih znanosti i psihologije na UCLA. Neravnoteža štitnjače u žena je češća nego kod muškaraca. Drugi povezani medicinski uvjeti koji se češće vide kod bipolarnih žena nego kod muškaraca uključuju, pretilost, anksioznost i poremećaji panike.

Reproduktivni hormoni također mogu igrati ulogu u bipolarnom poremećaju u žena, budući da se simptomi često pogoršavaju tijekom perimenopauze i menopauze. "Tijekom perimenopauze, žene mogu biti posebno izložene riziku za depresivne epizode zbog smanjenja razine estrogena", kaže Bearden.

Žene također suočavaju s komplikacijama upravljanja bipolarnim poremećajem tijekom i nakon trudnoće, kada se čini da su osjetljivije na simptome stanja. Prema Nacionalnom savezu za mentalnu bolest, trudnice i nove mame s bipolarnim poremećajem imaju sedam puta veći rizik od hospitalizacije i dva puta rizik od rekurentne epizode u usporedbi sa ženama koje nisu trudne ili koje nisu nedavno isporučene. Upravljanje i dojenja može biti izazov jer neki lijekovi koji se koriste za liječenje bolesti nose potencijalne rizike za razvoj fetusa i dojenčadi. Istraživanja sugeriraju da neki antikonvulzivi koji se koriste za liječenje bipolarnog poremećaja - kao što su Depakote i Tegretol - mogu biti štetni za fetuse, eventualno pridonoseći poremećajima rađanja. Litij i antipsihotici prve generacije kao što su Haldol i Thorazine smatraju se sigurnijima. Studije su otkrile da imaju minimalne rizike za razvoj fetusa i dojenčadi.

Međutim, znanje o sigurnosti bipolarnih lijekova tijekom trudnoće i njege još se razvija. "Važno je raspraviti rizike i prednosti uzimanja lijekova za bipolarni poremećaj kod svog liječnika ako postoji mogućnost da postanete trudni", savjetuje dr. First. To je delikatna čin uravnoteženja jer depresija tijekom trudnoće može također biti štetna za zdravlje djeteta u razvoju.

Bipolarni poremećaj i spolne razlike: muškarci

U muškaraca, bipolarni poremećaj obično počinje ranije i teži nego kod žena. Manične epizoda su osobito izražene. Osim toga, muškarci su lakše djelovati tijekom manije. "Dečki imaju veću vjerojatnost da će piti, boriti se i vikati ljudima na ulici, koji ih često zemljišta u zatvoru ili uzrokuje da budu hospitalizirani zbog manije", kaže Bearden. Muškarci s bipolarnim poremećajem također imaju veću vjerojatnost da žene imaju problema s zlouporabljivanjem droge ili alkohola. Unatoč teškim, studije pokazuju da muškarci imaju manju vjerojatnost da žene dobrovoljno traže medicinsku skrb za psihološke uvjete, uključujući bipolarni poremećaj. Najozbiljnija posljedica neliječenog bipolarnog poremećaja je - u stvari, studije pokazuju da između 10 i 15 posto ljudi s bipolarnim poremećajem će prekinuti vlastiti život. "Bipolarni muškarci više su podložni samoubojstvu nego žene jer je samoubojstvo uobičajeno kod muškaraca", kaže First.

Srećom, bipolarni poremećaj je visoko liječljiva bolest. Kombinacija medicine i psihoterapije će smanjiti bipolarne epizode u većini bolesnika. Radom s psihijatarom poznatim bipolarnim poremećajem, i muškarci i žene mogu pronaći odgovarajući plan liječenja za njihovu životnu pozornicu i spol.

Bipolarni poremećaj i spolne razlike
Kategorija Medicinskih Problema: Savjet