Štakori mogu pružiti pomoćnu zglob drugima

Zdravlje I Medicina Video: Genetic Engineering Will Change Everything Forever – CRISPR (Srpanj 2019).

Anonim

Zanemarili su obližnju čokoladu kako bi pomogli besplatnim zarobljenim drugima, kažu istraživači.

ČETVRTAK, 8. prosinca 2011 (DoctorsAsk News) - Štakori su možda dobivši bum rap.

Daleko od toga da su samocentrični scroungeri, nova studija otkrila je da glodavci pokazuju ono što izgleda kao pravi empatiju - opetovano oslobađajući zarobljene drugove, čak i kad im se pruži prilika za umjesto toga.

Ovaj prvi dokaz empatije motiviranog ponašanja kod glodavaca upućuje na to da je ova vrsta prosocijalnog ponašanja razvijena ranije u evoluciji životinja nego što se prije mislilo, dodaju istraživači Sveučilišta u Chicagu.

Anegdotalna opažanja empatičkog ponašanja zabilježena su kod ne-humanih primata i nekih drugih divljih životinjskih vrsta, ali nije vidljiv u laboratorijskim glodavcima.

U istraživanju su štakori koji su normalno dijelili kavez stavljeni u zaseban prostor gdje je netko bio pod pritiskom, a drugi nije. Uzdržani štakor držao se u cijevi s vratima koja su se mogla otvoriti samo guranjem izvana.

Istraživači kažu da je slobodni štakor bio uznemiren kad se drugi štakor držao u cjevčici, stanje koje su znanstvenici nazvali " zaraza" - osjećajući muž za druge.

Nekoliko dana u eksperiment, slobodno roaming rat naučio je kako otvoriti vrata cijevi, oslobađajući drugi štakor. Jednom kada je to naučeno, slobodni štakor učinio je svoju prvu akciju nakon što je bio smješten u novo područje.

"Nije bilo drugog razloga da poduzmemo ovu akciju, osim da prekinemo uznemirenje zarobljenih štakora", rekao je glavni autor studije, diplomirani student Inbal Ben-Ami Bartal. "U svijetu štakorskog modela, gledanje istog ponašanja opetovano i iznova, u osnovi znači da je ova akcija nagrađivana štakoru."

Čak ni mamac ukusne poslastice nije djelovao da štakor ne pomaže zarobljenom drugu: kada su istraživači stavili čokoladne čipove u drugu cijev, slobodni štakor gotovo je uvijek otvorio cijev koja je sadržavala drugi štakor, prije no što je krenula čokolada.

"To je bilo vrlo uvjerljivo", rekao je koautor Peggy Mason, profesor neurobiologije. "Rečeno nam je da je bitno da pomažu njihovom kaveznom suprugu na paru s čokoladom, a on može skitati čokoladu ako želi, a on to ne čini.

"Ovo je prvi dokaz ponašanja ponašanja izazvanih empatijom kod štakora", dodao je Jean Decety, profesor psihologije i psihijatrije, objavljenom u časopisu Medicinski centar Sveučilišta u Chicagu. "U literaturi postoji mnogo ideja koje pokazuju da empatija nije jedinstvena za ljude, a dobro je dokazana majmunima, ali u glodavcima nije bilo jasno. U jednoj seriji eksperimenata sastavili smo dokaz ponašanja ponašanja na empatiji glodavaca, i to je prvi put da je vidio. "

Štakori mogu pružiti pomoćnu zglob drugima
Kategorija Medicinskih Problema: Savjet