Roditelji će pritisnuti za lijekove, čak i ako Doc kaže da nije potrebno

Zdravlje I Medicina Video: Аритмија (2017) - руски филм са преводом (Lipanj 2019).

Anonim

Istraživanje se bavilo hipotetskom dijagnozom probavnog poremećaja u malom djetetu.

PONEDJELJAK, 1. travnja 2013. (DoctorsAsk News) - Kada liječnici upotrebljavaju brzo i lako upozoravajuće simptome da zbroje simptome zabrinutosti u inače zdravom djetetu, roditelji su skloni svojoj djeci da žele liječiti nekom vrstom lijekova, čak i ako im je rečeno da droga neće pomoći, kaže nova istraživanja.

Nalaz je prikupljen iz rezultata istraživanja provedenog u općoj dječjoj klinici. Istraživanje je zatražilo od roditelja kako će reagirati da im je rečeno da prekomjerno plakanje i pljuvanje njihovog djeteta predstavlja dijagnozu bolesti gastroezofagealnog refluksa (GERD), a da uopće ne dobije nikakvu posebnu oznaku bolesti.

Studija ističe snažan utjecaj koji izbor liječnika može imati na roditeljsko odlučivanje, istodobno naglašavajući važnost dobre komunikacije između liječnika i pacijenta / roditelja.

"Oznaka za bolest izgleda kao da šalje poruku da postoji bolest koja zahtijeva liječenje", objasnila je voditeljica studije Laura Scherer, asistentica u odjelu psiholoških znanosti na Sveučilištu Missouri. "Ali, ovisno o situaciji, medicinski tretmani mogu biti neophodni ili ne." U slučaju GERB, inače zdravo dijete vjerojatno neće imati koristi od lijekova, pa u tom slučaju ta oznaka može biti pogrešna. "

Scherer i njezini kolege objavili su svoje nalaze u svibnju izdanje Pediatrics .

Iako rezultati ankete govore o potencijalnom utjecaju obilježavanja bolesti u cjelini, autori su napomenuli da je to pitanje od posebnog interesa u odnosu na GERB. Sve veća je zabrinutost što je ovo stanje prekomjerno dijagnosticirano i pretjerano tretirano među osnovno zdrave djece.

U razdoblju od 2011. do 2012. istražitelji su istraživali 175 roditelja (čija je prosječna starost bila oko 35 godina), bilo u dječjem klinici, čekaonici ili prostorije za ispitivanje. Većina sudionika bila su majke i opisana kao visoko obrazovana. Prosječna starost njihovih sinova i kćeri bila je 4, 5 godina. Oko petine djece je prethodno dijagnosticirano GERD.

Roditelji su slučajno dobili jedan od četiri hipotetska scenarija: njihovo dijete je imalo GERB i postojeći lijekovi bili su nedjelotvorni; njihovo dijete je imalo GERB bez komentara o lijekovima; nijedna oznaka bolesti nije bila ponuđena u kontekstu droga neučinkovita; ili nije bilo nijedne oznake bolesti ili informacije o drogama.

Rezultat: Oni roditelji koji su dobili dijagnozu GERD-a su bili zainteresirani za liječenje djeteta lijekovima unatoč tome što su upozorili da droga ne bi radila.

Kad se raspravljalo o medicinskoj neučinkovitosti, ovi roditelji nisu izrazili želju za pokretanjem liječenja.

"Važno je da oba pacijenta i liječnici znaju da takve oznake mogu utjecati na to kako roditelji ili pacijenti reagiraju na simptome", rekao je Scherer. "Riječi imaju moć da uobičajeni proces izgleda kao nešto što zahtijeva medicinsku intervenciju", objasnila je.

"Također je važno", dodala je, "da roditelji ili pacijenti slušaju cijelu priču." Da li liječnik kaže da će ovi simptomi otići sami, ili da dostupni lijekovi ne rade tako dobro? jednako važna kao i oznaka bolesti. "

Dr. David Dunkin - pomoćnik pedijatrije u podjeli dječje gastroenterologije na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinai, u New Yorku - rekao je da rezultati istraživanja postaju samom srcu odnosa liječnik-roditelj, Nije bio uključen u novu studiju.

"Liječnik je posao da bude partner s roditeljem i da im dade informacije koje su im potrebne o stanju djeteta, ali io tome što su nuspojave, rizici i prednosti liječenja", rekao je Dunkin. "Jer, u mom slučaju, često vidim bolesnike koji su već uputili pedijatar, a već su došli s idejom da im dijete ima refluks [GERD], bez da im je situacija u potpunosti objasnila", istaknuo je.,

"Ali dok se ovaj razgovor događa, vrlo je važno da liječnici budu vrlo pažljivi o onome što kažu i kako to kažu", dodao je Dunkin. "Moramo biti sigurni da temeljito objašnjavamo stvari i na jeziku koji roditelji ne bi pogrešno razumjeli, a ako ne razumiju, morate roditeljima davati priliku da postavljate pitanja, jer dok vam možda snažno preporučujete, kraj vam stvarno morati donijeti odluku zajedno. "

Roditelji će pritisnuti za lijekove, čak i ako Doc kaže da nije potrebno
Kategorija Medicinskih Problema: Savjet