Studije vitamina upozoravaju na bolesnike

Zdravlje I Medicina Video: Nova Evropa Vladimira Putina / Rusofobija zapada - Dobro jutro Srbijo - (TV Happy 11.07.2018) (Travanj 2019).

Anonim

U suprotnosti s istraživanjima o sigurnosti vitamina, mnogi su potrošači zbunjeni, ali stručnjaci se slažu da je zdrava prehrana najbolji način da ostane zdrava.

PETAK, 14. listopada - Ako je ponedjeljak, to mora biti loša vijest o danu - ili je to bilo u srijedu? Ne, srijeda je bila dobra vijest o vitaminu D, a ne tako dobre vijesti o vitaminu E - ako ste zbunjeni, pridružite se klubu.

Abeceda juhe vitaminskim studijama koje stvaraju naslove u posljednjih nekoliko tjedana ostavila je više od jedne glave, a većina je kliničara rekla odgovor. Kako se prašina počinje nagomilavati, liječnici koji su intervjuirali MedPage Today i ABC News dogovorili su se o jednostavnoj mudrosti - je važnija od grla dodataka.

"Već sam zatražio od svojih pacijenata da zaustave svoje četiri do pet godina, s iznimkom onih s nedostatkom vitamina D, … trudnica [koje bi trebale dobiti] folat i prenatalni multivitamini ili osobe s kognitivnim oštećenjem, kada bih preporučio kompleks vitamina B, ", rekao je Albert Levy, liječnik primarne zdravstvene zaštite u New Yorku, u e-poruci MedPage Today i ABC News.

Bilo da pacijenti uzmu u obzir savjet je još jedno pitanje, kao što je nedavna istraživanja pokazala da više uzima dodatke nego ikad prije. Više od polovice Amerikanaca izvještava o uzimanju multivitaminskog ili drugog prehrambenog dopunjavanja, od 40 posto samo prije dva desetljeća.

I sigurno će biti potiskivanje s velikog nereguliranog tržišta prehrambenih dodataka - procjenjuje se da je industrija od 20 milijardi dolara - koja je već pokrenula višestruke kritike najnovijih dokaza.

Potop

Evo primjera naslova dopuna tijekom posljednjih tjedana: nedostatak B12 dovodi do kognitivnog pada, vitamin D pomaže u borbi protiv tuberkuloze, vitamin E povećava rizik od, kalcij neće poboljšati ishode za mamu ili dijete.

Onaj koji je privukao posebnu pažnju izvijestio je povećani rizik od smrti u žena u postmenopauzi uzimajući multivitamine, kao i vitamin B6, folnu kiselinu, željezo, magnezij, cink i bakar.

Iako su multivitamini nosili samo malo povećani rizik smrtnosti, mnogi kliničari kažu da su napisali dopunu za dobro.

To je zato što multivitamini nikada nisu bili preporučeni na temelju jake dokaze ionako, David Katz, MD, Yale's prevencije istraživački centar, rekao je MedPage Danas .

"Ono što smo imali bio je pojam da je ovo polica osiguranja", rekao je u intervjuu. "Mnogi ljudi ne jedu na način na koji trebaju, tako da ne dobivaju optimalne doze hranjivih tvari iz hrane. Umjesto toga, možemo se osloniti na pilulu koja bi vam trebala učiniti nešto dobro, a sigurno vas ne bi mogla učiniti To je razmišljanje. "

No, više studija sugerira da zdravstveni rezultati u bolesnika koji uzimaju multivitamine izgledaju nešto lošiji, rekao je Katz.

Ipak, on upozorava da je ova studija samo promatranja i ne može dokazati uzrok i učinak. Na primjer, neki pacijenti mogu uzeti dodatke kao rezultat dijagnoze stanja ili ih uzimaju jer imaju obiteljsku povijest kronične bolesti i pokušavaju je spriječiti, rekao je.

I kliničari zasigurno nisu zabrinuti da će uzimanje multivitamina ubiti svoje pacijente. Jednostavno, više nema dovoljno dokaza da uopće neće štetiti, rekla je Katz.

"S obzirom na slabu podlogu za preporučivanje multivitamina na prvom mjestu", rekao je, "kada to kombiniraju s dokazima da bi možda moglo naštetiti, obrazloženje za rutinsko korištenje multivitamina ide dalje."

Koje dodatke podržava?

To ne znači da se dodatke ne bi trebale koristiti uopće, rekao je Katz. On preporučuje omega-3 masne kiseline i vitamin D za većinu svojih pacijenata, plus kalcij za žene. Prenatalni vitamini i nadopunjavanje folne kiseline također su na tom popisu.

Postoje dokazi iza tih dodataka, rekao je. GISSI pokus pronašao je kardiovaskularne prednosti za omega-3s. Studija nakon studije pokazala je da većina Amerikanaca nedostaje vitamina D, a populacija studije dopunjavanja sadržavala je više pozitivnih nalaza za nadopunu folne kiseline oko vremena začeća.

Što se tiče ostatka dopunskog dijela - dajte im samo u lice nedostataka, rekao je Katz.

Dugo je utvrđeno, na primjer, da nedostatak B12 igra ulogu u demenciji i drugim neurološkim poremećajima, a dopuna može to spriječiti.

Kao što je dobro, određeni vitamini su uspostavljeni tretmani za niz bolesti, od vitamina C u skorbut do B12 u pernicioznoj anemiji.

Tko je manjkav?

Ali kako kliničari mogu biti sigurni da im pacijenti zapravo trebaju određene hranjive tvari, pogotovo jer obično nema očitih simptoma?

Katz je rekao, u većini slučajeva, liječnici bi trebali pitati o njihovim pacijentovim dijetama i o tome koji vitaminima trenutno uzimaju, iako čini iznimku za djecu koja se susreću s prekretnicama rasta ili za odrasle s dobrim mišićnim tonovima.

Većina kliničara koji izvještavaju na anketi MedPage Today - 70 posto - rekli su da podupiru godišnji screening specifičnih vitamina za liječenje nedostataka.

Oni bi jednostavno mogli slijediti preporuke - u lipnju je Endokrino društvo preporučilo screening za nedostatak vitamina D u rizičnim pacijentima, postavljajući razne razine liječenja za različite populacije rizika, kako bi se održale racije i komplikacije kostiju.

Uspon i pad

Baš kao što je nedavno ustanovljeno da vitamin E nije u stanju spriječiti rak prostate - zapravo je povezan s povećanim rizikom od razvoja raka, iako je bio "marginalno značajan" - nekoliko drugih hranjivih tvari koje su nekoć bile promovirane zbog njihovih preventivnih prednosti.

"Zaljubili smo se u vitamin C sredinom stoljeća, ali pokusi nisu potvrdili prednosti sprečavanja prehlade ili raka", rekao je Katz.

Slično tome, vitamini B-kompleksa obećali su smanjiti rizik od srčanih bolesti, rekao je. Dok su imali niži homocistein, ispitivanja nisu imala kliničke kardiovaskularne prednosti.

Karotenoidni antioksidansi beta-karoten i likopen također se pokazali poprsjem, s obje bez koristi u raku prostate, a bivši nije koristio u bolesti oka ili bolesti srca.

"Imamo dugačku litaniju da lažemo na pogrešnom drvetu", rekao je Katz.

Zašto ne rade?

Nije jasno zašto ti vitamini ne rade ono što se od njih očekuje, a istraživači aktivno razmatraju zašto.

Najnovija je teorija da izolati vitamina ne rade na svoj način. Izolacija vitamina E korištena u pokusu raka prostate bila je alfa-tokoferol, koji je samo jedan u obitelji vitamina E-kompleksa, rekao je Katz.

Umjesto toga, može potrajati punu mješavinu antioksidansa i fitokemikalija koje se nalaze u kontekstu cjelovite hrane kako bi se isporučile sve potencijalne koristi.

Čini se da se slaže s kliničkim konsenzusom o većini dodataka, osobito u zdravih pacijenata: oni nisu potrebni. Jedite zdravu prehranu.

"[Pacijenti] trebali bi prestati pokušavati tražiti zdravlje u piluli", rekao je Lee Green, Sveučilište Michigan, u e-poruci. "Zdravlje se ne nalazi u tabletama, već se nalazi u dobroj hrani i redovitoj tjelovježbi. U našoj je psihičkoj situaciji nešto što želimo vjerovati u čaroliju, a ta želja za vjerovanjem usmjerena je na vitamine."

Ovaj je članak razvijen u suradnji s ABC News.

Studije vitamina upozoravaju na bolesnike
Kategorija Medicinskih Problema: Ishrana