Doplate Omega-3 ne pomažu, mogu povrijediti bolesnike s ICU-om

Zdravlje I Medicina Video: Earth Electrode Testing (Travanj 2019).

Anonim

Pneumonija, pacijenti s sepse, pogoršali su kada su hranjenja cijevi obogaćeni antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama.

DNEVNI, 5. listopada (DoctorsAsk News) - Dodaci koji sadrže omega-3 masne kiseline ili antioksidante ne pomažu bolesnicima s teškim problemima pluća u jedinici intenzivne skrbi, pokazuje nova studija.

Prema istraživačima, dodatke mogu naštetiti bolesnicima s ili sepsa. Pacijenti koji su dobili dodatke bili su na ventilatorima više dana, ostali su u jedinici intenzivne njege (ICU) dulje i imali su nešto veći rizik od umiranja od svojih kolega koji nisu dobili dodatke.

"Ne samo da nije pomoglo, ali može biti i gore", rekao je dr. Todd W. Rice, glavni autor članka objavljenog 5. listopada u časopisu Journal of the American Medical Association kako bi se podudarao s prezentacijom na europskom Sastanak društva za intenzivnu njegu u Berlinu.

Suđenje je zaustavljeno rano jer su rezultati bili tako razočaravajući.

"Farmakoterapija" privuklo je sve veći interes u posljednjih nekoliko godina.

"Područje za pacijente s kritičnom skrbi raste, baš kao i za osobe koje žive u zajednici, hipoteza je da ono što može utjecati na vaš rezultat kada ste ozbiljno bolesni", rekao je dr. Deborah J. Cook, autor uredništva koji prati studij i akademski stolac medicinske kritičke medicine na Sveučilištu McMaster u Hamiltonu, Ontario.

Znanost iza ideje da prehrambeni dodatak koji sadrži omega-3 masne kiseline (pronađen u ribi), linolensku kiselinu i antioksidante može ukloniti upalu povezanu s akutnim ozljedama pluća.

Tri ranije, iako manje, studije pokazale su obećavajuće podatke, što je dovelo do trenutne studije, koje su istraživači rekli da su najveći poduzetnici do sada.

Suđenje je trebalo upisati 1.000 bolesnika, ali je zaustavljeno nakon što su rezultati došli na samo 272 bolesnika.

Svi bolesnici bili su u ICU-u na ventilatorima zbog problema s plućima i slučajno su bili dodijeljeni za primanje prehrambenih dodataka dva puta dnevno ili jednostavno prehrana bez dodataka putem njihovih cijevi.

Iako su dodaci povećali razinu masnih kiselina u krvi (nisu se mijenjali u kontrolnoj skupini), nisu poboljšali ništa drugo.

Pacijenti koji su primali dodatke dvaput dnevno bili su na ventilatorima dulje (14 dana u odnosu na 10, 8 za kontrolnu ruku), ostali su u ICU dulje (14 dana u odnosu na 11, 3 dana) i imali su više dana proljeva.

Vjerojatnije je da će umrijeti. Nakon 60 dana, 26, 6 osoba koje su primale omega-3 umrlo je u odnosu na 16, 3 posto u kontrolnoj skupini. Međutim, razlika nije bila klinički značajna.

Postoje neke razlike između ove studije i prethodnih koje mogu objasniti različite rezultate.

Za razliku od prethodnih studija, u ovom je ispitivanju redovita prehrana bila isporučena odvojeno od dodataka i dvije doze za razliku od kontinuiranog hranjenja.

"Mislili smo da bi to bilo korisno za pacijente koji nisu mogli podnijeti punu hranu", objasnio je Rice, pomoćni profesor medicine na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu, Tenn.

A prethodne kontrole mješavine su bile visoke masnoće, dok je ovaj bio uglavnom.

No, u ovom trenutku nije jasno da li te razlike zapravo mogu objasniti različite rezultate, ako postoje drugi čimbenici u igri ili ako prehrambeni dodatci zapravo ne pružaju nikakvu nadu za te kritično bolesne pacijente.

"Sljedeći logičan korak", reče Rice, "jest pogledati različite sastojke, masne kiseline, ugljikohidrate i proteine, kako bi se utvrdilo daje bilo koji od njih napravio razliku u poboljšanju ishoda".

Dodavanje prehrambenih dodataka nije "standard brige" u ovom trenutku, rekao je dr. Hormoz Ashtyani, direktor kritičke krvožilne bolesti i spavanja na Medicinskom centru Sveučilišta Hackensack u New Jerseyju.

"Sada imamo nekoliko manjih radova koji kažu da ovo nešto pomaže i veći koji kaže da ne, pa to mora nastaviti i dalje se istraživati", rekao je Ashtyani. "Ovaj je članak oprez onima koji su ga koristili na off-label osnovi, koji su bili malo avangarde, da možda ne bi trebali to raditi."

Doplate Omega-3 ne pomažu, mogu povrijediti bolesnike s ICU-om
Kategorija Medicinskih Problema: Ishrana