Jedite maslinovo ulje za povećanje zdravlja kostiju, kaže studija

Zdravlje I Medicina Video: Tradicionalna hrana koja neguje - Sally Fallon, Weston A. Price (Svibanj 2019).

Anonim

Mediteranska prehrana koja uključuje masline i maslinovo ulje može imati zaštitni učinak na gustoću kosti kod muškaraca, otkriva nova španjolska studija.

ČETVRTAK, 16. kolovoza 2012. - Osteoporoza i stope kostiju kostiju uvijek su bile niže u Mediteranu nego u drugim dijelovima Europe, a sada, španjolski istraživači vjeruju da su izolirali jedan od razloga zašto: maslinovo ulje. Nalazi se objavljuju u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism .

Istraživanje 127 muškaraca koji su jeli bogatu maslinama i maslinovim uljima otkrili su višu razinu osteokalcina u njihovoj krvi. Osteokalcin je protein koji se nalazi u kostima, a općenito govoreći, viša razina serumskog osteokalcina znači bolju gustoću kostiju i cjelokupno zdravlje kostiju. Mala gustoća kosti može dovesti do osteoporoze i povećanog rizika od pada i fraktura, osobito među starijim osobama.

"Unos maslinovog ulja bio je povezan s prevencijom osteoporoze u eksperimentalnim i in vitro modelima", izjavio je glavni autor José Manuel Fernández-Real, dr. Sc. "Ovo je prva randomizirana studija koja pokazuje da maslinovo ulje čuva kost, barem kao što je zaključeno kružnim markerima kostiju kod ljudi."

Proučavani muškarci dio su Prevenciona dijeta Mediterranea (PREDIMED), višegodišnje kliničke studije koja procjenjuje učinak mediteranske prehrane na i drugih kroničnih stanja. Muškarci u istraživanju bili su stariji od 55 godina s barem tri kardiovaskularna čimbenika rizika, uključujući markere kao što su visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2 i obiteljsku povijest rane bolesti srca.

Više načina za zaštitu vaših kostiju

Prethodna istraživanja pokazala su da je mediteranska prehrana korisna za ženske kosti, zahvaljujući hranjivim tvarima prisutnim u voćnjaku i povrću bogatoj prehrani. Čimbenici koji čine dijetu tako usko povezanu s kostiju su nisko meso, visoki zdravi sadržaj masti, uz visoku unos hrane i umjereno uzimanje alkohola, otkrili su istraživači na Sveučilištu Harokopio u Ateni, koji pokazuju da postoji više za zdravlje kostiju nego samo kalcij i vitamin D.

Ranije ovog tjedna, druga studija, objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, otkrila je da dva ili više sati tjedno pomažu ženama u pred-menopauzi održavati zdrave kosti.

Koji je vaš omiljeni način za dodavanje maslinovog ulja na vašu prehranu? Podijelite ga u komentarima u nastavku.

Jedite maslinovo ulje za povećanje zdravlja kostiju, kaže studija
Kategorija Medicinskih Problema: Ishrana