Mediteranska dijeta još uvijek je rafinirana

Zdravlje I Medicina Video: Životni stil i zdravlje mozga (Svibanj 2019).

Anonim

Istraživači u drugoj studiji (EPIC) izračunali su da je najveći komad zdravstvene prednosti mediteranske prehrane potječe od umjerene konzumacije alkohola (pretežno vina).

PONEDJELJAK, 22. travnja 2013. - već dugo bila zdrava. Ali ono što točno definira dijetu i račune za prednosti još se razrađuje, ovdje su objasnili istraživači.

Meta-analiza predložila je "optimalni" unos za različite skupine hranjivih tvari prosječnim ponderiranim medijanima iz studija, koji su proučavali zdravstvene učinke pridržavanja prehrambenog uzorka u zemljama poput Italije, Grčke i Španjolske.

Ti dnevni prosjeci prijavljeni u Europskom udruženju za eurovremensku skupinu za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti bili su:

 • Mliječni proizvodi: 165 g za muškarce i 200 g za žene
 • Voće: 140 g za muškarce i 125 g za žene
 • Povrće: 125 g za muškarce i 140 za žene
 • Žitarice: 130 g za muškarce i 125 g za žene
 • Meso: 70 g za muškarce i žene
 • Riba: 20 g za muškarce i 25 g za žene
 • Mliječni proizvodi: 10 g za muškarce i žene

"Važno je dati određene pokazatelje", izjavio je Francesco Sofi, PhD, Sveučilišta u Firenci, Italija, objašnjavajući obrazloženje za studiju koji je predstavio na konferenciji.

Cilj je izbrisati ono što se koristi kao rezultat prianjanja za istraživačke svrhe u nešto što bi kliničari mogli brzo koristiti kako bi procijenili kvalitetu prehrane u uredskim posjetima i dali specifičan "recept" za zdravu prehranu, rekao je u intervjuu za MedPage Today .

Meta-analiza udružila je 41 prospektivne studije skupine u primarnoj prevenciji s ukupno 2, 9 milijuna sudionika, što je dalo puno statističke snage.

Istraživanje nije izbacilo prosjeke za sve znakove mediteranske prehrane, bez podataka o maslinovom ulju, orasi i vinu.

A to su neke od najvažnijih komponenti, dr. Sc. Antonia Trichopoulou sa Sveučilišta u Ateni i Središte za zdravstvenu politiku hrane i prehrane Svjetske zdravstvene organizacije, zabilježeno na posebnoj sjednici o mediteranskoj prehrani.

Njezina je skupina analizirala relativni doprinos komponenata te prehrane kako bi smanjila smrtnost svih uzroka u grčkom dijelu EPIC kohortne studije, objavljenom u BMJ- u 2009. godine.

Kroz subtraktivnu statističku tehniku, istraživači EPIC-a izračunali su da je najveći dio zdravstvene prednosti - 24% - došao zbog umjerene konzumacije alkohola (pretežno vina).

Drugi relativni doprinosi bili su:

 • 17% od niske konzumacije mesa i mesnih proizvoda
 • 16% od visoke potrošnje povrća
 • 11% od visoke konzumacije voća i orahe
 • 11% od visokog mononezasićnog do zasićenog omjera lipida (uglavnom zbog potrošnje maslinovog ulja)
 • 10% od visoke konzumacije mahunarki

"Tijekom godina naglasak je promijenjen", rekao je Trichopoulou sudionicima, ističući da ne samo da su mediteranske zemlje progresivno pale od njihove tradicionalne prehrane, ali i način na koji su ih pratili se promijenio.

"Šezdesetih godina prošlog stoljeća, 40% unosa energije [u Grčkoj] bilo je od lipida", rekla je. "Jeli su mnogo maslinovog ulja."

Nedavno slučajno ispitivanje iz Španjolske pokazalo je sličnu korist od maslinovog ulja i od orašastih plodova u u visokorizičnoj populaciji.

Postoje i drugi kulturni aspekti, kao što su jedući zajedno i u malim porcijama, napomenuo je Sofi, a oni nisu dobro uhvaćeni u studijama.

Izvor: Mediteranska dijeta još uvijek je rafinirana

Mediteranska dijeta još uvijek je rafinirana
Kategorija Medicinskih Problema: Ishrana