Vitamin D ne pomaže djeci da bolje napuste školu

Zdravlje I Medicina Video: как готовить и приготовить кофе в турке с пенкой для здоровья мужчин и женщин правильно? (Srpanj 2019).

Anonim

Istraživači iz Velike Britanije kažu kako bi moguće moždane koristi od vitamina mogu držati samo za odrasle.

Čini se da visoka razina ne pomaže kod tinejdžera da poboljšaju školske ocjene, kažu istraživači.

Neka prethodna istraživanja ukazala su na povezanost između viših razina vitamina D i poboljšane snage mozga kod odraslih pa su autori nove studije željeli utvrditi je li to isto vrijedilo i za tinejdžere.

Britanski istraživači na Sveučilištu u Bristru izmjerili su razinu vitamina D u nešto više od 3.000 djece - svih rođenih početkom 1990-ih - kada su imali 9 godina. Dječje ocjene na engleskom jeziku, matematici i znanosti ocijenjene su u dobi od 13 do 14 godina, a opet kad su imale 15-16 godina.

Istraživači nisu pronašli dokaze da je povećana razina vitamina D poboljšala akademski učinak studenta. Rezultati potvrđuju prethodna istraživanja o vitaminu D i djeci, te ukazuju na to da poticanje snage mozga vitamina D ne pojavljuje se tek kasnije u životu.

Istraživanje je objavljeno 12. travnja u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health .

Moglo bi biti da vitamin D ima više utjecaja na mozak starenja ili zato što su prednosti vitamina rezultat kumulativnog doživotnog učinka, navodi se u časopisu Anna-Maija Tolppanen i njegovi kolege u časopisu za novinare.

Autori su napomenuli kako su prethodni nalazi veze između razine vitamina D i moć mozga doveli do poziva na promjenu javnih o potrebama opsežnih mjera zaštite od sunca. Tijelo prirodno proizvodi vitamin D kao odgovor na izlaganje suncu.

No, ovi novi "rezultati sugeriraju da zaštita djece od UVB ekspozicije, koja je povezana s niskim razinama vitamina D, ali koja štiti od oštećenja, vjerojatno neće imati štetnog utjecaja na akademsko postignuće", autori studije zaključio je.

Vitamin D ne pomaže djeci da bolje napuste školu
Kategorija Medicinskih Problema: Ishrana