Postupak 'otpuštanja' pomaže 3 od 4 pacijenata s nepravilnim srčanim ritmom

Zdravlje I Medicina Video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011 (Srpanj 2019).

Anonim

Ali rezultati možda neće trajati, a pacijenti i dalje trebaju uzimati lijekove.

Fibrilacija atrija povećava rizik od rane smrti za dva puta u žena i 1, 5 puta kod muškaraca.

Getty Images

Koliko je uspješan postupak koji se naziva ablacija katetera pri fiksiranju koja može biti potencijalno smrtonosna?

Prilično uspješno, pronađena je nova studija, ali postoje upozorenja.

Spaljivanje ili zamrzavanje određenih područja srca može ublažiti uobičajene nepravilne otkucaje srca zvanu u 74 posto bolesnika. Međutim, postupak ne djeluje za sve, a postoje i rizici od komplikacija, izvijestili su istraživači.

Fibrilacija atrija povećava rizik od rane smrti za dva puta u žena i 1, 5 puta kod muškaraca. To uzrokuje 20 do 30 posto svih poteza i može smanjiti kvalitetu života zbog palpitacije, otežano disanje, umora, slabosti i psihičke poteškoće, objasnili su autori studije.

Oko 2.7 milijuna Amerikanaca pate od fibrilacije atrija, prema American Heart Association.

Za one čije se atrijalna fibrilacija ne može kontrolirati lijekovima, može se preporučiti.

RELATED:

"Ablacija katetera valjna je alternativa za upravljanje fibrilacijom atrija s zadovoljavajućom stopom uspjeha", izjavio je istraživačica dr. Elena Arbelo.

No, postupak može imati komplikacije koje bi pacijenti trebali pažljivo razmotriti liječnici i pacijenti, rekao je Arbelo, viši stručnjak u Kardiovaskularnom institutu u bolničkoj klinici u Barceloni u Španjolskoj.

Komplikacije mogu uključivati ​​nakupljanje tekućine oko srca, nazvane srčani tamponad, što srcu čini teškom da pumpa krv. Druge komplikacije uključuju ili mini-moždani udar, rekao je Arbelo.

Osim toga, mnogi bolesnici trebaju nastaviti razrjeđivanje krvi i lijekove koji kontroliraju neredovne otkucaje srca nakon postupka, pojasnila je.

Tijekom postupka, žica se provlači kroz krvne žile u srce i koristi se za spaljivanje ili zamrzavanje malih površina gornje komore, nazvanu atrij.

Spaljivanje ili zamrzavanje stvara ožiljak i zaustavlja abnormalne električne signale koji uzrokuju, rekao je Arbelo.

Prema dr. Hughu Calkinsu, "ablacija atrijske fibrilacije dobro je uspostavljena procedura koja ima nesavršene rezultate". Calkins je profesor medicine i direktor odjela srčane aritmije na Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu.

Stopa komplikacija je veća nego što se nada, a stopa uspjeha je niža nego što se nada, rekao je.

"Pacijenti ne dobivaju životni vijek potvrde da ste izliječeni", rekao je Calkins. "Za jednog od četiri pacijenta, atrijska fibrilacija se vraća pet godina nakon zahvata, a pacijenti ne bi smjeli ulaziti u to mišljenje da će imati 99% -tnu stopu liječenja bez rizika", dodao je.

Nova studija obuhvatila je informacije iz više od 3.600 pacijenata u Europi, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi. Njihova prosječna starost bila je 59, a svi su proživjeli ablaciju katetera.

Ablation je bio uspješan u 74 posto bolesnika, rekao je Arbelo. Ti bolesnici nisu imali atrijalne aritmije - neredovite srčane udarce - tri do 12 mjeseci nakon postupka.

Prema Arbelou, 91 posto pacijenata odabere ablaciju kako bi ublažio, dok je njih 66 posto imalo za poboljšanje kvalitete života.

Atrialne aritmije u prva tri mjeseca nakon ablacije klasificirane su kao rani rekurencije i ne smatraju se kvarovima, rekao je Arbelo. Pored toga, 45 posto bolesnika koji su imali uspješan postupak još su uzimali antiaritmijske lijekove 12 mjeseci kasnije.

Oko 11 posto pretrpjelo je komplikacije tijekom godine nakon ablacije, rekla je.

Nakon ovog postupka, pacijenti s dva ili više čimbenika rizika za moždani udar trebaju biti propisani oralni krvni razrjeđivači, dok oni koji nemaju faktora rizika ne trebaju ih, predlaže Arbelo.

Istraživači su otkrili da 27 posto bolesnika s dva ili više čimbenika rizika za moždani udar nije bilo na razrjeđivačima krvi, ali ih je jedna trećina pacijenata s niskim rizikom uzela.

Dr. Gregg Fonarow profesor je kardiologije na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu. Rekao je, "Olakšavanje simptoma kod bolesnika s atrijskom fibrilacijom može biti izazov."

U nekim pacijentima, ablacija katetera može smanjiti simptome, poboljšati kvalitetu života i povećati kapacitet vježbanja, iako se procjena utječe na smrt i rizik od hospitalizacije, istaknuo je.

"Zabrinutost je da su stope komplikacije još uvijek veće nego poželjne za ovaj postupak, a bilo je i suboptimalna upotreba anti-koagulacije koja je spriječila moždani udar nakon postupka", dodao je Fonarow, koji nije bio uključen u studiju.

"Potrebni su daljnji pokusi za procjenu prednosti i rizika ablacije katetera i njezinu potencijalnu ulogu kao terapiju prvog reda", predlaže.

Ablacija katetera pokriva većina osiguranja, uključujući Medicare, tvrde istraživači.

Izvješće je nedavno objavljeno u časopisu European Heart Journal .

Postupak 'otpuštanja' pomaže 3 od 4 pacijenata s nepravilnim srčanim ritmom
Kategorija Medicinskih Problema: Savjet