Ostanite zdravi s planom upravljanja dijabetesom

Zdravlje I Medicina Video: (Croatian) THRIVE: What On Earth Will It Take? (Lipanj 2019).

Anonim

Dobro upravljanje dijabetesom ključ je vašeg dobrog zdravlja. Saznajte što možete učiniti kako biste kontrolirali šećer u krvi i izbjegli komplikacije.

Kada imate, vaše zdravlje je stvarno u vašim rukama. Iako to može izgledati zastrašujuće, to je zapravo dobra stvar, jer imate veliku kontrolu nad vašom sudbinom.

Rad s timom za zdravstvenu zaštitu s dijabetesom kako biste stvorili plan samoupravljanja koji možete slijediti je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste se brinuli o svom zdravlju.

Vaš tim, vaš plan

Iako ćete biti na vozačevu sjedalu, tim zdravstvene skrbi za dijabetes vaš je najvažniji resurs za informacije i savjete o razvijanju vašeg plana upravljanja samim dijabetesom. Vaš tim sastoji se od svih pružatelja zdravstvene skrbi koji pomažu u brigu o vašem dijabetesu i mogu uključivati ​​endokrinolog, dijabetičara, stručnjake za mentalno zdravlje, dijetetičar, medicinske sestre i druge stručnjake. Sjednite s raznim članovima tima za zdravstvenu skrb kako biste izgradili pravi plan za održavanje razine glukoze u krvi pod kontrolom.

Dijabetesov plan osnivanja samoupravljanja

Vaš tim zdravstvene skrbi pomoći će vam da odlučite koji su elementi najvažniji u planu upravljanja dijabetesom. Općenito, samoupravljanje dijabetesa može uključivati:

  • Plan prehrane dijabetesa. Plan prehrane vodi vas u stvaranju zdravih mogućnosti za doručak, ručak, večeru i zalogaje između obroka. vjerojatno će ograničiti hranu visoke masnoće i visoke soli, a obuhvaćaju puno hrane visoke vlakno, voće i povrće, ribu, mršavo meso, mahunarke, cjelovite žitarice i niske masnoće ili bez mliječnih proizvoda.
  • Redovita tjelovježba. Većina ljudi bi trebala težiti dobivanju 30 do 60 minuta tjelesne aktivnosti, poput živahnog, većinu ili svih dana u tjednu. Vježba je dobra za razinu šećera u krvi i pomaže vašem srcu. Vaš tim zdravstvene skrbi može vam pomoći da odlučite koje vrste vježbi će vam biti najsigurnije i najučinkovitije te kako možete upravljati razinama glukoze u krvi tijekom vježbanja.
  • . Upravljanje tjelesnim težinama izvrstan je način smanjivanja rizika od komplikacija i upravljanja dijabetesom, pogotovo ako imate. Razgovarajte sa svojim timom za zdravlje o težini cilja koji je zdrav za vas.
  • Kontrola stresa. Previše stresa može uzrokovati povećanje razine glukoze u krvi. Saznajte kako se nositi s vašim stresom i izraditi aktivnosti upravljanja stresom kao što su yoga, meditacija i sudjelovanje u hobijima dio redovne rutine.
  • Uzimanje lijekova prema uputama. Lijekovi za dijabetes su neophodni za održavanje razine glukoze u krvi pod kontrolom. Važno je da ih uzmete prema uputama svog liječnika, čak i ako nemate nikakvih simptoma.
  • Provjerite svoje noge. mogu uzrokovati razvoj dijabetesa kod osoba s dijabetesom, što može zauzvrat postati ozbiljno. Stoga svakodnevno pregledajte svoje noge zbog rana, mjehura, crvenila i otekline, i kontaktirajte svog liječnika ako imate bol u nozi koja ne liječi.
  • Praćenje glukoze u krvi. Vaš tim zdravstvene skrbi može preporučiti da redovito provjeravate razinu glukoze u krvi. Slijedite njihove upute i vodite evidenciju o vašim razinama koje možete poduzeti sa sobom na sastanke za zdravstvenu zaštitu.
  • Prestanak cigareta. Pušenje može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih komplikacija kod dijabetesa. Ako pušite, razgovarajte sa svojim liječnikom o strategijama prestanka pušenja.
  • Kontroliranje krvnog tlaka i kolesterola. Važno je održavati krvni tlak i razinu kolesterola u prevenciji bolesti srca, što je zajednička komplikacija dijabetesa. Ako imate povišeni krvni tlak ili kolesterol, rabite sa svojim liječnikom kako biste ih upravljali.

Pobrinite se da dobro razumijete što uključuje vaš plan samoupravljanja i obratite se timu zdravstvene skrbi ako imate pitanja ili se na putu prepreka nalaze. Slijedom dobrog plana samoupravljanja, možete dobiti bolju kontrolu nad svojim dijabetesom i izbjeći komplikacije na putu. Osjećat ćete se dobro i to.

Ostanite zdravi s planom upravljanja dijabetesom
Kategorija Medicinskih Problema: Bolesti