8 savjeta za intimnost kada imate Crohnovu bolest

Zdravlje I Medicina Video: 10 Period Hacks All Girls NEED To Know! (Srpanj 2019).

Anonim

Crohn's ne mora dolaziti između vas i vašeg partnera. Evo kako ostati intimni unatoč nepredvidljivim simptomima.

Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste osigurali da Crohnova dijagnoza ne ometa vaš romantični život.

Stocksy

Crohnova bolest ne utječe samo na vaše tijelo - također može utjecati na vašu sliku tijela. Uz bolove u trbuhu, nadutost i druge Crohnove simptome spremne za štrajk u bilo kojem trenutku, vaše najbolje namjere za intimnošću mogu se testirati.

Da li čini seks kompliciranijom? Da. Nemoguće? Ne. Ako je vaše samopouzdanje i želje uništeno od Crohnova, uzmite srce, kaže Janet Murray, odnos i poslovni trener u Londonu. "Mnogo je toga što možete učiniti kako biste svoju romantičnu intimnost učinili još ispunjenijima nego ikad."

1. Dobiti redovitu vježbu

Kada, vjerojatno ćete se osjećati samopouzdano. A kad se osjećate sigurni, kaže Murray, možda se osjećate više otvorenima za intimnost i romantične odnose.

Koliko tjelovježba može napraviti razliku? Čak 20 minuta dnevno može imati ogroman utjecaj, kaže ona. Vježba oslobađa hormone zdrave i "pomaže u kontroli stresa", što može biti još jedna prepreka za intimnost kada imate Crohnova bolest. Stres je težak na svakodnevnom životu spola, a budući da je stres jedan od čimbenika rizika za Crohnove bjesnoće, osobe s Crohnovim imaju dodatni poticaj da se kreću, kaže Razvan Arsenescu, šef Atlantic Instituta za digestivno zdravlje i časnik inflamatornog Centar za bolesti crijeva u Morristown Medical Center u New Jerseyju.

2. Razgovor o seksu

Komunikacija je ključna za zdrav odnos, bez obzira na to ima li netko Crohnovu, kaže dr. Frank Sileo, izvršni direktor Centra za psihološko poboljšanje u Ridgewoodu, New Jersey, koji je sam Crohn. Murray se slaže: "Iskrenost je usko povezana s intimnošću." Ako podijelite kako se osjećate - i fizički i emocionalno - s partnerom, to će vas približiti.

Kada razgovarate o Crohnovom i vašem odnosu, nemojte zaboraviti razgovarati o tome koje vam seksualne stavove odgovara, kaže dr. Sileo. Na primjer, seks može biti ugodniji ako ne stavite pritisak na crijevo ili ako izbjegnete područja koja su nježna ili bolna.

3. Planirajte unaprijed

Možda mislite da je najbolji seks spontan, ali kada imate Crohnovu to ne mora uvijek biti istina. Ako znate koje doba dana najvjerojatnije i da ste relativno slobodni od Crohnovih simptoma, odaberite to vrijeme da upoznate svog partnera u spavaćoj sobi. I zapamtite da intimnost ne mora uvijek značiti seks. Neke jednostavne cuddling može stvoriti ljubavnu vezu sa svojim partnerom.

4. Obrazujte svog partnera

Mnogi ljudi ne razumiju da je Crohnova kronična bolest, kaže Sileo. Vi i vaš partner možete se više međusobno komunicirati ako objasnite što je više moguće o Crohnovoj bolesti. Opišite koje uzimate i razgovarajte o tome kako nuspojave mogu uzrokovati da se osjećate manje poželjnima i seksi. Što vaš partner zna više o Crohnovim simptomima, to je veći razumijevanje on ili ona. I više razumijevanja postoji u vezi, to je intimniji odnos postaje.

5. Tražite pomoć izvan mjesta

Kronična bolest može povećati ono što je već disfunkcionalno u vezi, kaže Sileo. Ponekad vam je potrebna pomoć treće strane da biste razvrstali svoje osjećaje. "Ako vaš partner nastavi uzrujati s vama ili se osjeća kao da mu se ne ispunjavaju njegove potrebe, potražite stručnjaka i razgovarajte o tome", kaže on. Također može pomoći pri razgovoru s drugima koji imaju Crohnovu bolest i znaju kako da doživljavaju probleme intimnosti. Crohnova za, osobno ili on-line, može vam pružiti više savjeta o postizanju intimnosti.

6. Preskoči pušenje i pijenje

Mislite da trebate piće da biste dobili raspoloženje ili se popustite sa svojim partnerom? Neki liječnici kažu da ako je vaš Crohn u remisiji, mali alkohol je u redu. Drugi kažu da je apstinencija od alkohola najbolja, bez obzira na vaše simptome. Dakle, odluka je na vama i kako vaše tijelo reagira na piće ili dvije.

Pušenje je više od crno-bijelog problema: ako pušite, prestanite pušiti. Pušenje može koja vam može biti previše bolesna da čak i razmatra seks. Studija objavljena u svibnju 2015. u Food Pharmacology and Therapeutics otkrila je da je pušenje povezano s povećanom stopom operacije kod osoba s Crohnovom bolesti. Također je pokazano da pušenje povećava učestalost i težinu baklji.

7. Saznajte kako se suočavaju s strategijom sučeljavanja ako imate vrećicu

"Ako ste imali kirurški zahvat za Crohnove bolesti i imate torbu za ostomije, bit će više izazova za intimnost", kaže Douglas Wolf, gastroenterolog u Atlanta Gastroenterology Associates i član upravnog odbora Zaklade Georgia Crohn i Colitis, Kirurške ožiljke mogu vam učiniti da se osjećate manje privlačnom, a vrećica može doći na put kad se seksate. Obavezno ispraznite torbu tako da se ne brinete zbog nesreće tijekom intimnosti. Neke žene mogu doživjeti bol prilikom seksa nakon nekog vremena nakon što su imali ukupni jer uklanjanje njihovog debelog crijeva i rektuma može uzrokovati pomicanje organa. To bi trebalo biti samo privremeno, ali o rješenjima ako je potrebno.

8. Zadrži časopis za zahvalnost

Svakodnevno, bilo da se radi online ili na papiru, napiši barem tri stvari za koje ste zahvalni. Svaki put kad počnete imati negativne misli zbog Crohnova simptoma, vratite se i ponovno pročitajte svoje stavove. "Možete naučiti osposobiti svoje um da razmišljate na pozitivan način", kaže Murray. Ako se usredotočite na pozitivce u vašem životu, to može potaknuti vaše samopouzdanje i optimizam o Crohnovim i odnosima. Uz praksu, lakše ćete se osjećati optimistično dok se suočavate sa izazovima ui iz sobe.

8 savjeta za intimnost kada imate Crohnovu bolest
Kategorija Medicinskih Problema: Savjet