Alergija na hranu ili probavni problem?

Zdravlje I Medicina Video: Hromoterapija | Terapija (liječenje) bojama (Ožujak 2019).

Anonim

Nitko nije zabavan, ali postoje neke ključne razlike između alergija na hranu i probavnih problema. Jedan primjer: s alergijom na hranu možete dobiti košnice, ali vjerojatno nećete imati probavni poremećaj. Saznajte kako utvrditi koja je iza vaših simptoma.

Kad Loring Gotschall od Marblehead, Massachusetts, jede avokado, banane, sirovi kesten ili kivi, ona ima neobičnu reakciju - tešku bol u trbuhu nekoliko sati.

"Svakodnevno sam pojela bananu za doručak, a s vremenom su počeli utjecati na mene", kaže ona. U početku je mislila da probavni problem izaziva grčeve, ali je ubrzo otkrila da je to alergija na hranu povezana s njezinom poznatom, koja se nalazi u nekim medicinskim rukavicama i zavojima. Određene namirnice, uključujući avokado, bananu, kestenje, kivi i ananas, sadrže neke iste proteine ​​kao što je lateks, koji je izrađen od prirodne gume.

Je li to alergiju hrane ili probavni problem?

Ispada da Gotschall vjerojatno ima na, ali može biti teško odrediti je li reakcija alergija na hranu ili probavni problem. hranu i probavni problemi, poznati kao nepodnošenje hrane, mogu imati slične simptome. Uz oba uvjeta, jedenje određene hrane može dovesti do simptoma abdomena, uključujući proljev, bol u trbuhu i plin.

No, s većinom alergija na hranu, neki simptomi mogu pomoći u razlikovanju od nealergijskog probavnog problema. "Alergije na hranu, u većini slučajeva, bit će povezane s akutnim napadima košnica i / ili usana ili koji će se dogoditi u roku od 10 do 15 minuta probave hrane, ako ne i odmah", kaže Julie McNairn, MD, alergolog i imunolog u Cincinnatiju. Ovo nije neuobičajen problem: više od 3 posto odraslih imaju jednu ili više alergija na hranu, prema studiji u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology .

Ako se često osjećate bolesnima nakon konzumiranja određene hrane, moguće je da imate alergiju na hranu. Uobičajeni simptomi uključuju:

  • Osip (svrbež, podignuta, područja crvenila na koži)
  • Ekcem (crvene, ponekad ljuskaste mrlje koje mogu svrbe)
  • Astma
  • povraćanje
  • Proljev
  • Abdominalni grčevi i / ili bolovi
  • Osip kože oko usta
  • Svrab usta i grla
  • Oticanje usta ili grla ili teškoće gutanja
  • Plin

Ali ako doživite uglavnom abdominalne simptome nakon što jedete određenu hranu, kao što je mlijeko, jednostavno možete imati hranu netolerancije, što znači da vaše tijelo ne može pravilno probaviti tu hranu. To znači da vaše tijelo ne može ispravno probaviti tu hranu.

"Ako jedete hranu i to samo uzrokuje da vaš želudac bude uzrujan, to je vjerojatno samo netolerancija", kaže dr. McNairn.

Dijagnosticiranje alergije na hranu

Ako primijetite reakciju kada jedete određene vrste hrane, obratite se svom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Ako sumnja na hrane, može se uputiti na koji može utvrditi jeste li alergični na određene alergene hrane ili ako imate netrpeljivost. U svakom slučaju, vaši liječnici mogu pomoći u izradi plana kako bi izbjegli hranu i upravljati simptomima kada i kada nastupi reakcija.

To biste trebali učiniti prije nego kasnije. Strah od reakcije na hranu može vas spriječiti uživanje u večernjim večerima u restoranima ili večernjim zabavama s prijateljima. Što prije znate kakav je problem, možete ga početi ispravljati i vratiti u svoju opremu i svoju prehranu i svoj društveni život.

Alergija na hranu ili probavni problem?
Kategorija Medicinskih Problema: Bolesti